Hlavní obsah

„Božská loď“ je zpět. Čínští kosmonauti se po půlroční misi na orbitě vrátili na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poušti Gobi v sobotu před čtvrtou hodinou ráno SEČ přistáli tři čínští kosmonauti (neboli tchajkonauti, jak se jim říká v Číně) ve vesmírné lodi Šen-čou 13 (Božská loď), kteří strávili posledních šest měsíců na čínské vesmírné stanici. Překonali tak dosavadní čínský rekord pro délku pobytu mimo Zemi. Oznámila to státní televize CCTV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čínští astronauti přistáli na Zemi po nejdelší čínské vesmírné misi s posádkouVideo: Reuters

 
Článek

Peking úspěšným přistáním otevřel novou etapu svého ambiciózního vesmírného programu, kterým se snaží dohnat náskok USA, Ruska a Evropy, napsala agentura AFP.

Let zpět na zemský povrch ze základního modulu budované čínské orbitální stanice Tchien-kung (Nebeský palác), která se pohybuje ve výšce asi 400 kilometrů, trval kolem devíti hodin, informovala agentura Reuters.

Loď Šen-čou 13 dopravila na čínskou vesmírnou stanici novou posádku

Věda a školy

„Návratová kabina pilotované kosmické lodi Šen-čou 13 úspěšně přistála ve 3:56 SELČ v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Celá mise Šen-čou od startu po přistání trvala 182 dní, devět hodin a 32 minut. Na čínské kosmické stanici strávila posádka 181 dní, 17 hodin a 48 minut. Vice než dvojnásobně tak byl překonán let kosmické lodě Šen-čou 12,“ shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Kosmická loď Šen-čou 13 se k základnímu modulu připojila loni v polovině října. Tříčlennou posádku tvořil velitel mise Čaj Č'-kang, kosmonautka Wang Ja-pching a její kolega Jie Kuang-fu.

Během pobytu ve vesmíru měli za úkol pracovat na rozšíření základního modulu stanice a provést různé vědecké experimenty. Podle dřívějšího vyjádření čínské kosmické agentury se jim podařilo splnit všechny vytyčené úkoly.

Na čínské vesmírné stanici je rušno. Nacvičovali evakuaci a vystoupili do otevřeného kosmu

Věda a školy

Čínská ruka na orbitě úspěšně přemístila kosmickou loď

Věda a školy

Kosmonauti také dvakrát pracovali v otevřeném kosmickém prostoru. Wang Ja-pching se přitom stala první čínskou ženou, která kdy učinila výstup z lodi ve vesmíru.

Stanici chtějí letos dokončit

Číňané se nepodílejí na projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) kvůli nesouhlasu Spojených států. Těm se nelíbí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo Čínské komunistické strany. Čína ale byla po Sovětském svazu a USA třetím státem světa, který dostal svého astronauta do vesmíru.

Indičtí vesničané našli trosky, které zřejmě pocházejí z čínské rakety

Věda a školy

Peking plánuje dostavět stanici Tchien-kung ještě letos, k základnímu modulu chce přidat další dvě části.

Odklad návratu ryze soukromé mise z ISS

Václavík zároveň připomněl, že návrat první ryze soukromé posádky Ax-1 z paluby Mezinárodní vesmírné stanice je posunut. „Odpojení kosmické lodi Crew Dragon Endeavour je naplánováno na úterý 19. dubna v 16:35 SELČ a přistání o den později, ve středu 20. dubna okolo 3:00 SELČ,“ sdělil.

K ISS totiž dorazilo minulou sobotu 9. dubna vesmírné plavidlo Crew Dragon společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska, které tam dopravilo novou čtyřčlennou posádku v rámci zmíněné soukromé mise. Jde o let společnosti Axiom Space, který právě představuje první zcela soukromou misi na oběžnou dráhu, podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA.

Na ISS letí astronaut a tři „vědečtí turisté“

Věda a školy

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Věda a školy

Čtyřčlennou posádku mise Ax-1 vede bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space. Prostřednictvím této společnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Ejtan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space na svém webu označuje jako podnikatele, investory a filantropy. Na ISS mají provádět i různé vědecké pokusy.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Na stanici tedy je krátkodobě hned 11 osob. Kromě zmíněné čtveřice její osazenstvo jinak tvoří astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, astronaut Evropské kosmické agentury (ESA), Němec Matthias Maurer, a ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov.

Podle původních informací serveru SpaceFlight Now byl návrat Lópeze-Alegríi, Connora, Stibbeho a Pathyho naplánován na pondělí 18. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám