Hlavní obsah

Čínská ruka na orbitě úspěšně přemístila kosmickou loď

Mechanické rameno čínské vesmírné stanice Tchien-kung („Nebeský palác”) ve středu úspěšně přesunulo nákladní kosmickou loď TZ-2 (Tchien-čou 2, „Nebeská loď“). S odvoláním na čínské zdroje o tom informovala agentura Reuters. Proces trval asi 47 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mechanická ruka na čínské vesmírné stanici úspěšně přemístila kosmickou loďVideo: Reuters

 
Článek

„Ve středu mezi 23:12 a 23:59 SEČ došlo k testovacímu přesunutí nákladní kosmické lodi TZ-2 (Tchien-čou) na čínské kosmické stanici Tchien-kung pomocí robotického manipulátoru. Nákladní loď TZ-2 byla odpojena od předního stykovacího uzlu modulu Tchien-che („Nebeská harmonie”) a následně ramenem posunuta přibližně o 20° oproti podélné ose modulu,” shrnul na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Robotický manipulátor posléze opět připojil loď Tchien-čou 2 na přední stykovací uzel.

Bylo to poprvé, co Čína použila robotické rameno své vesmírné stanice k ovládání velké kosmické lodi na oběžné dráze, konkrétně pro zkoušku jejího přemístění.

Letos se má stanice dokončit

Nově nabyté zkušenosti chtějí Číňané uplatnit při budoucí montáži a stavbě dalších segmentů své orbitální stanice. Letos by totiž komplex měly doplnit moduly Wen-tchien („Hledání nebes”) a Meng-tchien („Snění o nebesích”).

ISS by mohla fungovat až do roku 2030

Věda a školy

Dokončená stanice – ve finální podobě má být letos – má mít asi pětinovou hmotnost ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), jejíž hmotnost přesahuje 420 tun. Z projektu ISS Spojené státy Čínu vyloučily.

Na čínské vesmírné stanici je rušno. Nacvičovali evakuaci a vystoupili do otevřeného kosmu

Věda a školy

Aktuální čínskou posádku na oběžné dráze tvoří tři tchajkonauti, jak svým kosmonautům Číňané říkají: velitel Čaj Č'-kang, kosmonautka Wang Ja-pching a její kolega Jie Kuang-fu.

Loď Šen-čou 13 (doslova „Božská loď číslo třináct“) tuto druhou posádku dopravila na základní modul budované čínské vesmírné stanice Tchien-kung v polovině 16. října. Loď se pak připojila ke stykovacímu portu základního staničního modulu Tchien-che, který Čína poslala na oběžnou dráhu na jaře.

Loď Šen-čou 13 dopravila na čínskou vesmírnou stanici novou posádku

Věda a školy

Nynější trojice má na stanici celkově strávit šest měsíců. Tak dlouho v kosmu nepřetržitě dosud nepobýval žádný čínský kosmonaut. Mají za úkol onen hlavní modul dále zprovozňovat a připravovat na budoucí rozšíření stanice.

Čína vypustila Tchien-che 28. dubna a Tchien-čou 2 tam o měsíc později dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení. První posádka na Tchien-che přiletěla 17. června a následující tři měsíce základní modul oživovala, testovala a připravovala na rozšiřování stanice. Na Zemi se vrátila v polovině září.

Čína: Naší vesmírné stanici hrozil střet s Muskovými satelity

Číňané si u OSN nedávno postěžovali, že se jejich vesmírná stanice Tchien-kung musela loni dvakrát vyhnout střetu se satelity sítě Starlink společnosti SpaceX amerického miliardáře Elona Muska.

Naší vesmírné stanici hrozil střet s Muskovými satelity, stěžuje si Čína

Věda a školy

Podle Pekingu kolize mezi stanicí a satelity ze sítě Starlink hrozila 1. července a 21. října 2021. Čína tvrdí, že její stanice z bezpečnostních a preventivních důvodů provedla manévr, aby se vyhnula riziku střetu.

Musk odmítá, že jeho satelity zabírají místo na orbitě. Vejdou se tam desítky miliard družic, tvrdí

Věda a školy

Musk koncem prosince obvinění, že satelity Starlink zabírají místo ve vesmíru, odmítl. Prohlásil, že na oběžné dráze Země je místo pro „desítky miliard“ družic a jiných kosmických plavidel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám