Hlavní obsah

Úlomek ze sovětské špionážní družice se málem srazil s naším satelitem, zlobí se Číňané

Čínská národní vesmírná agentura (CNSA) tvrdí, že kus „vesmírného odpadu“ z listopadového ruského raketového testu se v úterý 18. ledna přiblížil na necelých 15 metrů k její družici. Představitelé čínského úřadu sdělili, že sledovali kus úlomku, který se řítil kolem čínské vědecké družice Čching-chua relativní rychlostí 19 tisíc kilometrů za hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Úlomek z ruské družice se málem srazil s čínskou sondouVideo: Reuters

 
Článek

Kus tzv. kosmického smetí je součástí „mraku úlomků“, který obsahuje přibližně 1500 částí, jež jsou dostatečně velké na to, aby je bylo možné sledovat pomocí pozemských radarů.

„Mrak“ označený jako 49863 vznikl, když byl loni v listopadu ruským protidružicovým raketovým systémem ASAT rozmetán starý sovětský špionážní satelit Ikar 39L z programu Celina-D (krycí jméno družice: Kosmos 1408). Již nepoužitelný 3,5metrový aparát byl na orbitu vyslán v roce 1982, připomněl server listu The Daily Mail.

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

Podle odborníků může oblak ruského kosmického smetí způsobovat chaos pro vesmírné lodě a družice dokonce až po celá desetiletí. Úřad CNSA v lednu uvedl, že inkriminovaný úlomek se při každém dokončení oběhu kolem Země stále více přibližoval k družici.

Nyní se sice zdá, že se oba objekty od sebe vzdalují, nicméně v budoucnu by mohlo velmi pravděpodobně ke srážce této dvojice skutečně dojít, tvrdí Číňané. Představitelé tamní kosmické agentury apelují na to, že je třeba přijmout mezinárodní zákony a předpisy v rámci OSN, aby se zastavily činnosti, které zvyšují množství vesmírného odpadu.

Raketa SpaceX je na kolizním kurzu s Měsícem. Ke srážce může dojít během několika týdnů

Věda a školy

Americký astrofyzik Jonathan McDowell z Harvardovy univerzity ovšem vyjádřil určitou pochybnost, že by čínské odhady mohly být tak přesné.

„Zatímco veřejně dostupné sledovací údaje v USA potvrzují, že objekt trosek 49863 prošel 18. ledna velmi blízko vědecké družice Čching-chua, tak tvrzení, že vzdálenost byla pouze 14,5 metru, postrádá smysl, protože (Číňané) neuvádějí žádnou konkrétní míru chybovosti, žádné rozmezí, žádnou úroveň nejistoty,“ vysvětlil McDowell podle webu SpaceNews.

„Je velmi nepravděpodobné, že by čínské sledování dokázalo s jistotou určit tuto vzdálenost mezi objekty s přesností lepší než 100 metrů,“ poznamenal.

Pozůstatky ruské rakety skončily v Tichém oceánu

Věda a školy

Družici Čching-chua zkonstruovali experti na stejnojmenné univerzitě v Pekingu. Do kosmu byl satelit vyslán v srpnu 2020 pomocí nosné rakety Dlouhý pochod 2D.

Rusko prý ohrozilo ISS, svou družici před lety zničila i Čína

Rusko každopádně v listopadu sestřelilo vlastní satelit, jehož zničení ale podle amerického vesmírného úřadu (NASA) vytvořilo na oběžné dráze kromě 1500 detekovatelných úlomků i mnohem více dalších a menších částeček, které nejsou radary schopny zachytit. Na orbitě tak přibyly obrovskou rychlostí létající střepiny, které ohrožovaly i Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Ruská televize: Sestřelením družic paralyzujeme NATO na zemi, na moři i ve vzduchu

Evropa

„Nemohu uvěřit, že ruská vláda tento test uskutečnila, protože kromě mezinárodních ohrozila také své vlastní astronauty, kteří se na ISS nacházejí,“ nechal se tehdy slyšet šéf NASA Bill Nelson.

Nyní si tedy na ruský test stěžují i Číňané, přitom před několika lety provedli něco podobného, upozornila agentura Reuters. V lednu 2007 cíleně zničila čínská balistická raketa meteorologickou družici Feng-jün 1C.

Kosmické smetí z Číny proletělo kolem ISS, posádce hrozila evakuace

Amerika

Např. v dubnu 2011 se objevila zpráva, že ISS může narazit do zbytku, který na oběžné dráze zůstal právě po oné zaniklé čínské družici.

Čínské stížnosti na Muska

Čína si nedávno postěžovala i na konstelaci družice Starlink společnosti SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska. Kvůli dvěma hrozícím kolizím podal Peking stížnost příslušné agentuře OSN.

Naší vesmírné stanici hrozil střet s Muskovými satelity, stěžuje si Čína

Věda a školy

Podle Číny střet mezi vesmírnou stanicí Tchien-kung (Nebeský palác) a družicemi loni málem nastal 1. července a 21. října.

Musk odmítá, že jeho satelity zabírají místo na orbitě. Vejdou se tam desítky miliard družic, tvrdí

Věda a školy

Musk poté v listu Financial Times odmítl obvinění, že Starlinky zabírají místo ve vesmíru. Prohlásil, že na oběžné dráze Země je místo pro „desítky miliard“ družic a jiných vesmírných plavidel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám