Hlavní obsah

Na ISS letí astronaut a tři „vědečtí turisté“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala v 17:17 SELČ raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v rámci soukromé mise americké firmy Axiom Space dopraví loď čtyřčlennou posádku, z níž jen jedna osoba je profesionálním astronautem. V plánu mají během osmidenního pobytu na ISS i vědecké aktivity.

Start první ryze soukromé mise astronautů na ISSVideo: NASA

 
Článek

Odlet byl několikrát odložen, nicméně SpaceX nedlouho před startem uvedla, že panují z 90 procent příznivé klimatické podmínky pro vzlet nosné rakety, jejíž zařízení podle předchozích testů fungují správně.

A start skutečně proběhl podle plánu. Stejně tak následné přistání prvního raketového stupně na autonomní přistávací plošině v Atlantském oceánu poté, co stroj dopravil kabinu s lidmi na oběžnou dráhu.

Dorazit mají v sobotu

„Nosná raketa Falcon 9 by dnes (v pátek) v 17:17 SELČ měla odstartovat ze vzletové rampy LC-39A kosmodromu s pilotovanou kosmickou lodí Crew Dragon Endeavour k misi Axiom-1. Jejím cílem je Mezinárodní vesmírná stanice,“ shrnul několik hodin před startem na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

U ISS má loď zakotvit v sobotu okolo 13:45 SELČ.

Posádku mise se zkráceným názvem Ax-1 tvoří velitel a profesionální astronaut, Američan Michael López-Alegría (bývalý astronaut NASA, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space), a tři kosmičtí turisté: Američan Larry Connor jakožto pilot a Kanaďan Mark Pathy a Izraelec Ejtan Stibbe ve funkci letových specialistů.

Každý ze zmíněné „turistické“ trojice si za svůj let do vesmíru zaplatil podle webu EarthSky zhruba 50 milionů dolarů (přes 1,1 miliardy korun). Axiom Space tyto „soukromé astronauty” označuje jako podnikatele, investory a filantropy.

Z ISS se vrátila tříčlenná posádka. Rusové amerického kolegu vzali

Věda a školy

Na ISS stráví posádka zhruba osm dní a provede tam více než 25 vědeckých, technologických a vzdělávacích experimentů.

Foto: Twitter SpaceX

Kabina Crew Dragon na raketě Falcon

Odpojení od orbitálního komplexu a přistání zpět na Zemi je v plánu 17. dubna, posádka Axiom-1 tak celkově stráví v kosmickém prostoru devět až 9,5 dne.

Věda na orbitě

Co se týká jejich vědeckých experimentů, Connor naváže na výzkumy, které v posledním desetiletí pomáhal financovat v nemocnicích Mayo Clinic a Cleveland Clinic.

Půjde o studium vlivu vesmírné cesty na zdraví srdce a na tzv. senescentní buňky – buňky, které se přestaly dělit a jsou spojeny s mnoha nemocemi souvisejícími s věkem. Studovat bude rovněž účinky mikrogravitace během kosmického letu na páteř a mozkovou tkáň.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Pathy by se měl zúčastnit historicky první vesmírné ukázky obousměrné holoportace – pro komunikaci na dálku s kolegy na Zemi použije aplikaci pro smíšenou realitu se speciálními čočkami umožňujícími 3D projekci ve formě hologramu. Provádět bude i pozorování Země v oblasti dopadů změny klimatu.

Bezosova raketa absolvovala další turistický „skok do kosmu“. Se šesti lidmi na palubě

Věda a školy

A Stibbe uskuteční pokusy z oblasti astrofyziky, zemědělství, optiky, komunikace, biologie, zdravotnictví, neurologie a oftalmologie.

S izraelským astronautem poletí na ISS mince z dob povstání proti Římanům

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám