Hlavní obsah

Indičtí vesničané našli trosky, které zřejmě pocházejí z čínské rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký kovový prstenec a koule, které podle vesničanů na západě Indie spadly o víkendu z oblohy, by mohly pocházet z čínské rakety, která byla vypuštěna do vesmíru loni v únoru. O události informovala v pondělí místní média. Přesvědčeni jsou o tom i zástupci Indické kosmické agentury (ISRO), kteří tak usoudili na základě informací od amerického vesmírného velitelství US Space Command.

Foto: Profimedia.cz

Start čínské rakety Dlouhý pochod 3B v únoru 2021

Článek

Kovový prstenec, který měl průměr dva až tři metry a vážil více než 40 kilogramů, byl nalezen na poli ve vesnici ve státě Maháráštra v sobotu pozdě večer, jak uvedla indická tisková agentura PTI.

„Připravovali jsme společnou hostinu, když se na obloze rozzářil červený kotouč, který s rachotem dopadl na prázdný pozemek ve vesnici,“ popsala pro list The Times of India nejmenovaná žena z okresu Čandrapúr ve státě Maháráštra.

„Lidé se v obavách (z výbuchu) rozběhli do domovů a zůstali uvnitř téměř půl hodiny,“ dodala.

Další předmět – velká kovová koule o průměru asi půl metru – spadl podle PTI v jiné vesnici ve stejném okrese. Padající předměty nikoho nezranily a nevyžádaly si ani žádné materiální škody.

Ohnivý zánik Muskových družic zachytily kamery

Věda a školy

Americký astronom a přední pozorovatel oběžné dráhy Jonathan McDowell z astrofyzikálního ústavu v Bostonu napsal na Twitteru, že prstenec odpovídá součástce z čínské rakety Dlouhý pochod 3B, a to z jejího třetího stupně.

Objekty ze zemské orbity při vstupu do atmosféry většinou shoří, ale větší předměty mohou dopadnout na Zemi a způsobit škody, i když riziko je poměrně nízké, připomínají odborníci.

Úlomek ze sovětské špionážní družice se málem srazil s naším satelitem, zlobí se Číňané

Věda a školy

Podle upřesňujících údajů od vesmírného velitelství Spojených států byl minulý týden v sobotu vstup do atmosféry Země očekáván ještě u jednoho ze satelitů konstelace Starlink od firmy SpaceX miliardáře Elona Muska a dvou malých fragmentů jakožto pozůstatků tzv. kosmického smetí po kolizi z roku 2009, kdy se srazily americký komerční telekomunikační satelit Iridium s nefunkční ruskou družicí Kosmos.

Avšak tyto objekty neměly a pravděpodobně ani nemohly ohrozit Indii. Naopak načasování příletu oněch spadlých kusů bylo „nejbližší“ sobotním časům opětovného vstupu úlomků z čínské rakety vypuštěné v únoru 2021, sdělili představitelé ISRO podle vědeckého webu Phys.org.

Zbytky čínské rakety dříve spadly na Pobřeží slonoviny

V roce 2020 dopadly trosky jiné čínské rakety Dlouhý pochod 5B u vesnic v Pobřeží slonoviny. Způsobily materiální škody, ale žádná zranění nebo úmrtí. Šlo tehdy o zbytky prázdného 18tunového prvního raketového stupně.

Zbytky čínské rakety zřejmě spadly i na Pobřeží slonoviny

Věda a školy

Podle francouzské rozhlasové stanice RFI byl dopad zbytků prvního stupně naplánovaný, i když neřízený, části rakety měly ale dopadnout jen do Atlantického oceánu. Tak se to také nejprve jevilo, ale stalo se to tak blízko západoafrických břehů, že nepřekvapí, že se menší úlomky dostaly až na pevninu.

Zbytky raket v oceánech

Loni např. dopadly na Zemi zbytky hlavní části nosné rakety Dlouhý pochod 5B, která předtím v dubnu vynesla do kosmu základní modul nové čínské orbitální stanice.

Čínská ruka na orbitě úspěšně přemístila kosmickou loď

Věda a školy

Trosky poté, co raketový stupeň vnikl do zemské atmosféry, skončily v Indickém oceánu nedaleko souostroví Maledivy. S hmotností 18 tun to byl jeden z největších lidmi vyrobených objektů, které nekontrolovaně vstoupily do atmosféry.

Čínská raketa se zřítila do Indického oceánu

Věda a školy

Letos v lednu se zase podle dostupných informací zřítily do Tichého oceánu drobné úlomky horního stupně Persej ruské experimentální rakety Angara-A5. Stalo se tak poté, co většina čtyřtunového segmentu raketového nosiče shořela v zemské atmosféře, do které nekontrolovaně vstoupil.

Pozůstatky ruské rakety skončily v Tichém oceánu

Věda a školy

Vojenská jednotka amerického letectva 18th Space Control Squadron tehdy potvrdila neřízený zánik horního stupně Persej s demonstrátorem nákladu (původně 2,4tunovou maketou družice) v horních vrstvách atmosféry. K zániku došlo v oblasti nad Tichým oceánem.

Náraz do Měsíce

Část „mrtvé“ rakety zároveň letos takřka s jistotou zasáhla Měsíc. Kus vysloužilého stroje byl na kolizním kurzu s Měsícem, což vědci předpověděli už v lednu, a do odvrácené strany našeho přirozeného souputníka měl rychlostí přes 9000 km/h narazit v pátek 4. března ve 13:25 SEČ.

Jednalo se o urychlovací stupeň rakety Dlouhý pochod 3C z mise Čchang´e 5-T1, která byla vypuštěna v roce 2014 v rámci čínského výzkumu Měsíce. Dopadnout měl konkrétně do oblasti obřího lunárního kráteru Hertzsprung.

Každou chvíli může narazit do Měsíce část čínské rakety

Věda a školy

Astronomové se nejprve domnívali, že to má být horní stupeň rakety Falcon 9, která byla vypuštěna v roce 2015 Muskovým programem SpaceX. Později ale zmínili silný předpoklad, že jde právě o pozůstatky čínského přístroje z roku 2014. To nicméně Čína popírala. Ve svém prohlášení Číňané uvedli, že jejich dotyčné zařízení „kompletně shořelo“ v atmosféře.

Podle serveru CNET objekt do naší přirozené družice každopádně v březnu opravdu narazil.

Výběr článků

Načítám