Hlavní obsah

Každou chvíli může narazit do Měsíce část čínské rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část „mrtvé“ rakety může zasáhnout Měsíc doslova každou chvíli. Kus vysloužilého stroje je na kolizním kurzu s Měsícem, což vědci předpověděli už v lednu, a do odvrácené strany našeho přirozeného souputníka má rychlostí přes 9000 km/h narazit v pátek ve 13:25 SEČ, informovala zpravodajská stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Odvrácená strana Měsíce

Článek

Na povrch Měsíce dopadne 4. března urychlovací stupeň rakety Dlouhý pochod 3C z mise Čchang´e 5-T1, která byla vypuštěna v roce 2014 v rámci čínského výzkumu luny, napsali jsme v únoru s odkazem na nové zprávy.

Dopadnout má konkrétně do oblasti obřího lunárního kráteru Hertzsprung.

Čína nesouhlasí

Astronomové se nejprve domnívali, že jde o horní stupeň rakety Falcon 9, která byla vypuštěna v roce 2015 programem SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska. Později ale zmínili silný předpoklad, že jde právě o pozůstatky čínského aparátu z roku 2014. To ovšem Čína popírá.

Raketa SpaceX je na kolizním kurzu s Měsícem. Ke srážce může dojít během několika týdnů

Věda a školy

Čínští představitelé totiž tvrdí, že umělý objekt, který v nadcházejících desítkách minut zřejmě narazí do Měsíce, nemůže být zbytek její nosné rakety z mise Čchang’e 5-T1. Ve svém prohlášení nedávno Číňané uvedli, že dotyčné zařízení „kompletně shořelo“ v zemské atmosféře.

Část rakety byla poprvé spatřena ze Země v březnu 2015. Průzkum kosmu financovaný americkým vesmírným úřadem NASA v Arizoně ji zahlédl, avšak podle BBC rychle ztratil zájem, když se ukázalo, že objekt není asteroid.

Foto: Profimedia.cz

Snímek lunární odvrácené strany

A tak přišel americký amatérský astronom Bill Gray, softwarový vývojář z Maine, který si poprvé více všiml trajektorie objektu. Jeho software zachytil dopad v orbitálním modelu, načež Gray spolupracoval s observatořemi po celém světě, aby shromáždil další data a posílil důvěryhodnost své předpovědi.

On a další výzkumníci od té doby potvrdili tezi, že jde o část čínské rakety, a to třeba i přední pozorovatel oběžné dráhy Země, astronom a astrofyzik z Harvardské univerzity Jonathan McDowell, připomněl server CNET.

Bill Gray si tak navzdory Číně stojí za svým. Podpořil ho třeba i vědec Vishnu Reddy z Arizonské univerzity, jehož laboratoř provedla vlastní spektrální analýzu objektu. „Sebrali jsme spektrum a porovnali ho s čínskými raketami a raketami SpaceX podobných typů – a shodují se s čínskou raketou,“ konstatoval pro server SpaceNews.

Gray se nejprve spletl

Samotný Gray nicméně v polovině února přiznal, že se zmýlil, když uvedl, že raketa SpaceX je v kolizním kurzu s Měsícem. Do něj sice v březnu narazí raketa, nikoli však americká, ale čínská, napsal tehdy list The Guardian.

Spletl jsem se, přiznal astronom. Do Měsíce nenarazí SpaceX, ale čínská raketa

Věda a školy

„Toto jen zdůrazňuje problém s chybějícím trasováním těchto objektů ve vesmíru,“ poznamenal k tomu McDowell, který se zasazuje o lepší kontrolu tzv. vesmírného smetí, jak se označují nefunkční, lidmi vypuštěné objekty v kosmu. Např. Evropská kosmická agentura (ESA) odhaduje, že nyní existuje na orbitě 36 500 kusů vesmírného odpadu větších než 10 centimetrů.

„Objekt měl jasnost, kterou bychom předpokládali, objevoval se v očekávaných časech a pohyboval se po očekávané orbitě,“ dodal, jak k omylu mohlo dojít. Pak přiznal, že zpětně si uvědomuje, že si mohl všimnout znaků, které pohybu SpaceX neodpovídají.

Čínská sonda poslala z odvrácené strany Měsíce přes 1000 snímků

Věda a školy

Dopad – tedy pravděpodobně čínské – rakety a tím vytvořený impaktní kráter míní studovat také NASA, která na konci ledna (když se ještě mělo za to, že jde o Falcon 9) uvedla, že jde o „vzrušující výzkumnou možnost“. Očekává se, že účinky dopadu na Měsíc budou malé, může to však utvořit nový malý kráter. Vědci doufají, že v budoucnu prostudují onen odhadem 10-20 metrů široký kráter a vrstvy měsíčního prachu vytvořené při dopadu.

Internetové připojení Starlink může být cílem ruských útoků, varoval Musk

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám