Hlavní obsah

Kosmonauti vystoupili do volného vesmíru, zkoumali záhadnou díru v lodi Sojuz

Novinky,

Kdo, proč, jak a kdy zkoušel vrtat otvory do pláště lodě Sojuz MS-09, která je napojená k Mezinárodní vesmírné stanici? K zodpovězení těchto otázek má vést úterní šestihodinová mise ruských kosmonautů Olega Kononěnka a Sergeje Prokopjeva, kteří měli v plánu orbitální modul zvenčí zkontrolovat. Do volného kosmu vstoupili v 17:00 SEČ, byli v něm několik hodin.

Záznam: Astronauti vystoupili z ISS do kosmu, aby prohlédli díru na kosmické lodi SojuzVideo: NASA

 
Článek

Jelikož šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin dříve naznačil, že by mohlo jít o sabotáž (později se uvnitř našly i další stopy po vrtání), chce po kosmonautech, aby se na problém podívali tentokrát i zvenčí. Mají tak přesněji zjistit, co lze říci o původu otvoru.

Poprvé se trhlina v plášti lodi Sojuz objevila v noci na 30. srpna. Dvoumilimetrovým otvorem, u kterého se nejprve mělo za to, že jej způsobil malý meteorit, unikal vzduch z ISS. [celá zpráva]

Otvor byl okamžitě hermeticky uzavřen a tlak v orbitálním komplexu se dostal na správnou úroveň. Jenže pár dní poté se přišlo se zjištěním, že trhlinu někdo vyvrtal zevnitř. [celá zpráva]

Původní vyšetřovací verze, že plášť byl poškozen ještě na Zemi, a to v ruském výrobním závodu Eněrgija, se zatím oficiálně nepotvrdila. Rusové s ní již příliš neoperují.

Foto: NASA

Astronauti vystoupili z ISS do kosmu, aby prohlédli díru na kosmické lodi Sojuz

Ruský list Kommersant v říjnu napsal, že dle tamní vyšetřovací verze otvor vyvrtali členové americké posádky. Kvůli onemocnění jednoho z nich chtěli prý vyvolat nutnost spěšného návratu na Zemi. Pokud by posádka musela ISS opustit z důvodu nemoci, a ne kvůli technické poruše, museli by Američané novou loď zaplatit. To důrazně odmítl tehdejší velitel ISS Andrew Feustel. [celá zpráva]

Sojuz MS-09 se brzy odpojí

Důležité rovněž je, že popisovaná část Sojuzu s dírou není navržena tak, aby přežila návrat. Tudíž jakékoli vyšetřování, jak upozorňuje web Space Policy Online, se musí provést dříve, než se posádka na Sojuzu MS-09 vrátí zpět na Zemi, což se stane 20. prosince.

Tato loď Sojuz se skládá ze tří oddílů a jen prostor pro astronauty se vrátí. Orbitální modul se odpojí a při návratu shoří v atmosféře, díra by tedy neměla mít vliv na bezpečnost.

Kononěnko přiletěl na vesmírnou stanici minulý týden spolu s Američankou Anne McClainovou a Kanaďanem Davidem Saint-Jacquesem, tato trojice má na oběžné dráze strávit 194 dnů. [celá zpráva]

Na ISS byla do té doby tříčlenná posádka ve složení Serena Auñónová Chancellorová (USA), Alexander Gerst (Německo) a zmíněný Prokopjev. Tito tři mají být zpět na zemském povrchu 20. prosince. Na kazašskou step je snese právě onen modul Sojuz.

Reklama

Související články

Roskosmos si našel pojišťovny pro Sojuz

Ruská agentura pro kosmické aktivity Roskosmos našla nakonec pojišťovny pro raketový nosič Sojuz navzdory problémům, jež vznikly po havárii letos v říjnu.

Výběr článků

Načítám