Hlavní obsah

Kosmická loď Sojuz úspěšně přistála u ISS

Ruská vesmírná loď Sojuz, která v pondělí – poprvé od neúspěšného říjnového letu – odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur, přistála u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na ISS dorazila nová posádkaVideo: Reuters

 
Článek

„Sojuz MS-11 přistál u ruského modulu ISS ve 20:33 moskevského času (18:33 SEČ),” potvrdila ruská agentura Roskosmos.

Tříčlenná posádka, jejímiž členy jsou Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques, má na oběžné dráze strávit 194 dnů.

Loď Sojuz MS-11 úspěšně vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Sojuz-FG. [celá zpráva]

Tedy stejný typ, který 11. října nedokázal dopravit na stanovenou dráhu Sojuz MS-10 s dvoučlennou posádkou. Po oddělení prvního stupně rakety tehdy selhal motor druhého stupně a ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague se s použitím záchranného systému vrátili na Zemi.

Nosná raketa Sojuz-FG prošla podle ruských médií před pondělním startem důkladnou prověrkou, ostrý test tento typ absolvoval v polovině listopadu, kdy raketa Sojuz-FG na oběžnou dráhu úspěšně vynesla nákladní loď Progress.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Raketa Sojuz MS-10 po startu.

Na ISS byla do pondělí tříčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Na Zemi se tato trojice má vrátit 20. prosince. Ovčinin a Hague, jejichž říjnový let se nezdařil [celá zpráva], by měli náhradní start absolvovat příští rok.

Prozkoumají záhadný otvor

Nová posádka ISS má před sebou téměř padesátku vědeckých pokusů, čeká ji ale i obsluha ruské nákladní lodi Progress a amerických lodí firem SpaceX a Boeing. Ve druhé prosincové dekádě by měli kosmonauti Kononěnko a Prokopjev vystoupit do otevřeného vesmíru, aby zvenčí prozkoumali záhadný otvor vyvrtaný ze zatím neznámého důvodu v plášti kosmické lodi Sojuz MS-09, která je k ISS připojena.

Pondělní cestu Sojuzu k ISS kosmonauti absolvovali ve zkráceném režimu: stačili jim čtyři oblety Země, aby se přiblížili k ISS. Do roku 2013 trvala cesta kosmických lodí k ISS dva dny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám