Hlavní obsah

Ruští kosmonauti zdraví z vesmíru účastníky soutěže

Novinky,

Dva kosmonauti z Ruska, Anton Škaplerov a Oleg Artěmjev, poslali z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pozdrav účastníkům rusko-české soutěže pro žáky základních a středních škol Vesmír nás spojuje. Její první kolo skončí 20. června.

BEZ KOMENTÁŘE: Pozdrav ruských kosmonautů z ISS

 
Článek

Soutěž připomíná první mezinárodní kosmický let, který proběhl před 40 lety a kterého se účastnili Čech Vladimír Remek a Rus Alexej Gubarev. [celá zpráva]

Rovněž připomíná i 20 let existence „vesmírného domu“ – ISS.

Od úvahy ke Hvězdnému městečku

„Sníš o tom, že se podíváš na Měsíc vlastním teleskopem? Přeješ si ochutnat pravé jídlo, které jedí kosmonauti? Nebo si chceš vyzkoušet skafandr a udělat si s kosmonautem selfie, abys překonal své kamarády v počtu lajků na sociálních sítích?“ lákají organizátoři soutěže žáky od 13 do 18 let k účasti.

Úkolem prvního kola je napsat úvahu (termín odevzdání byl posunut na 20. června) na jedno z témat: Můj let do vesmíru nebo Proč chci navštívit Hvězdné městečko.

Foto: archiv Roskosmos

Snímky z Hvězdného městečka v Rusku

Na výherce jednotlivých kol čeká řada cen – tou hlavní je právě návštěva Hvězdného městečka, sídla městského typu severovýchodně od Moskvy. Vyrostlo okolo Střediska přípravy kosmonautů J. A. Gagarina, založeného v roce 1960.

Stavba modelů raket

Kromě soutěže proběhne také mezinárodní letní kosmický tábor, který se bude konat od 14. do 22. července na Technické univerzitě v Liberci. Účastníci budou soutěžit ve stavbě a letu vlastních modelů raket a dozvědí se rovněž nemálo informací o průzkumu vesmíru.

Klání probíhá pod záštitou prezidenta Miloše Zemana a ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského, podporu poskytla ruská kosmická agentura Roskosmos. Novinky již soutěž představovaly – celkem má čtyři kola a vyvrcholí v listopadu v ruském hlavním městě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám