Hlavní obsah

Vesmírná soutěž láká žáky na Hvězdné městečko u Moskvy

Novinky,

Odstartovala nová česko-ruská soutěž pro studenty základních a středních škol s názvem Vesmír nás spojuje. Zahájena byla 10. května, hlavní cenou je exkurze do Hvězdného městečka u Moskvy, kde se kosmonauti připravují na lety do vesmíru. Soutěž pro žáky od 13 do 18 let se znalostí češtiny a angličtiny či ruštiny probíhá za podpory ruské státní kosmické agentury Roskosmos.

Soutěž Vesmír nás spojujeVideo: Essential Communication

 
Článek

Soutěž má čtyři kola, vyvrcholí v listopadu. Na účastníky čeká mnoho úkolů. V prvním kole musejí napsat esej na jedno z vybraných témat. Probíhat bude dálkově, termín odevzdání je 10. června.

Vítězové prvního kola budou vyhlášeni během Mezinárodní letní školy vesmírného letectví jménem Společně do vesmíru, která proběhne v Liberci od 13. do 20. července.

Foto: archiv Roskosmos

Ilustrační foto

Do druhého kola postoupí 30 českých a 30 ruských autorů nejlepších esejí, zároveň obdrží první z ocenění – oběd kosmonautů.

Pět česko-ruských dvojic

V druhém kole budou soutěžící, rovněž sami dálkovou formou, do konce srpna připravovat video. Výsledky se pak objeví do 10. září na webu soutěže.

Autoři 20 nejlepších videí následně navštíví některé české planetárium, kde pro ně bude připraven další program. V rámci daného třetího kola v planetáriu budou od 24. září prezentovat své video a podstoupí znalostní kvíz z výzkumu vesmíru. V jednom z planetárií se do 30. září oznámí výsledky.

Desítka vítězů získá teleskop a vytvoří pět česko-ruských dvojic pro finální, čtvrté kolo klání. Během něj budou muset dle organizátorů vyřešit „závažnou situaci ve vesmíru“, a to do 25. října.

Foto: archiv Roskosmos
Foto: archiv Roskosmos

Snímky z Hvězdného městečka v Rusku

Slavnostní vyhlášení celkových vítězů proběhne v období od 1. do 8. listopadu v Moskvě, jeho součástí bude návštěva Hvězdného městečka (sídlo městského typu severovýchodně od Moskvy, vyrostlo okolo Střediska přípravy kosmonautů J. A. Gagarina, založeného v roce 1960 – pozn. red.), muzeí kosmonautiky, rovněž vesmírného pavilónu na moskevském výstavišti.

Práce studentů bude hodnotit česká odborná porota složená z novinářů, zástupců průmyslu a výzkumu zaměřených na letectví a kosmonautiku.

Foto: archiv Roskosmos

Ilustrační foto

Foto: archiv Roskosmos

Ilustrační foto

Cílem soutěže Vesmír nás spojuje je podnícení zájmu české a ruské mládeže o kosmickou tematiku a upevnění přátelských vztahů mezi zeměmi, rovněž seznámení českých i ruských středoškoláků s tím, jak vypadá a probíhá výzkum vesmíru. Dále pak seznámení s výsledky vědeckého bádání, jejich uplatněním ve vědě a v každodenním životě.

Zemanova záštita

Soutěž organizují Rusko-česká smíšená obchodní komora, komunikační agentura Essential Communication, která o akci Novinky informovala, vědecko-výzkumná organizace RISKSAT a Mezinárodní asociace účastníků vesmírné činnosti. Zaštítili ji prezident Miloš Zeman a ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij.

Foto: archiv Roskosmos

Soutěž navazuje na společné česko-ruské projekty s vesmírnou tematikou. Loni například vydala Česká mincovna sérii sběratelských mincí s vesmírnými motivy. Mince věnovaná 60. výročí vypuštění Sputniku, první umělé družice Země, byla uvedena do výroby za přítomnosti kosmonauta a výkonného ředitele pro pilotované lety Roskosmosu Sergeje Krikaljova. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám