Hlavní obsah

Otevírací doba a svátky 2023: Kde nakoupíte o Vánocích, na Silvestra či Nový rok

• Aktualizováno
Novinky, Lubomír Popovič

Zákon o prodejní době z roku 2016, který ukládá povinnost maloobchodům nad 200 m2 zákaz prodeje ve státní svátky, se týká i vánočních svátků. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a nádražích. Omezení lze čekat i na Silvestra či Nový rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Štědrý den 2023

Na Štědrý den bylo možné nakoupit ve většině obchodů do poledne. Zákon o prodejní době totiž stanovuje, že obchody mohou mít na Štědrý den otevřeno do 12:00.

Rozhodnutí o provozu je však na jednotlivých firmách a majitelích. Pokud se tedy někdo chystal 24. prosince shánět dárky na poslední chvíli, nebo dokoupit suroviny na štědrovečerní večeři, bylo dobré se ujistit o otevírací době daného obchodu, například na webových stránkách.

Termíny vánočních svátků a prázdnin v roce 2023

Vánoce

První a druhý svátek vánoční

25. prosinec, Boží hod, je prvním svátkem vánočním, na druhý svátek vánoční 26. prosince si připomínáme svatého Štěpána. Na oba tyto svátky se již zákon zcela vztahuje – obchody jsou v tyto dny zavřené celý den. Veškerý vánoční nákup si tak lidé měli obstarat s předstihem i na oba svátky.

Pokud byste přesto potřebovali nakoupit i během vánočních svátků, můžete zkusit štěstí v některé prodejně s plochou menší než 200 metrů čtverečních, na něž se zákon nevztahuje, typicky večerky nebo čerpací stanice. Ne však u těch obchodů, které se nacházejí v prostorách nákupního centra – veškeré obchody a prodejny umístěné v obchodních centrech musejí mít zavřeno nehledě na velikost prodejní plochy.

Těsně po Vánocích (od 27. do 30. 12.) by pak obchodní řetězce měly fungovat podle běžné provozní doby.

Význam a tradice adventu

Vánoce

Silvestr a Nový rok

Silvestr je podle kalendáře běžný pracovní den, zákon tedy provozní dobu obchodů 31. 12. nijak nereguluje, často ji ale zkracují samotní prodejci. Pokud tedy máte v plánu nakoupit silvestrovské pohoštění v tento den, informujte se raději o otevírací době obchodů ve vašem okolí na webových stránkách či přímo na prodejně.

Nový rok je dle kalendáře státním svátkem (Den obnovy samostatného českého státu), ve který musí mít ze zákona obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Nakoupit tak můžete opět jen v některých menších prodejnách či večerkách.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Svátky a otevírací doba obchodů v roce 2024

Jak již bylo zmíněno, v některé státní svátky musejí zůstat provozovny nad 200 metrů čtverečních uzavřené a bude tomu i v roce 2024. Které svátky to jsou?

Svátky, na které se zákaz prodeje vztahujeSvátky, na které se zákaz prodeje nevztahuje
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rokVelký pátek – posuvný svátek
Velikonoční pondělí1. květen – Svátek práce
8. květen – Den vítězství5. červenec – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
28. září – Den české státnosti6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii
25. prosinec – 1. svátek vánoční24. prosinec – Štědrý den, prodej povolen pouze do 12.00
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Dojmou i pobaví: Romantické komedie pro tu správnou vánoční náladu

Vánoce

Vánoční trhy v Praze: Kdy a kam zajít na svařák a trdelník

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám