Hlavní obsah

Význam a tradice adventu

Novinky, Richard Sůsa, das

Součástí předvánočních tradic je výroba adventního věnce se čtyřmi svícemi. Každou neděli se zapaluje jedna z nich, než čas adventu přejde do Vánoc. Kde se advent vzal a jaký význam má?

Foto: Profimedia.cz

Význam a tradice adventu

Článek

Počátkem adventu nadešlo období čtyř neděl před vánočními svátky, kdy se věřící připravují na narození Ježíše Krista. Rozjímají v kostelech a dodržují půst – střídmě se stravují, nepijí alkohol a vynechávají zábavy.

Postupně přitom zapalují svíce na svém adventním věnci, který je nejen ozdobou každé domácnosti, ale má i svou symboliku. Původně měl v katolických zemích věnec čtyři svíčky, z nichž tři byly fialové (modré) a jedna růžová. Fialová (modrá) barva symbolizuje pokání, ztišení a čekání.

O adventní neděli se zapaluje vždy jedna svíce. Každá neděle má své označení. První je železná, následují bronzová, stříbrná zlatá. Označení železné neděle ale s tradicí nemá nic společného, je uměle vytvořeno.

Blíží se advent. Vyrobte si doma adventní věnec

Vánoce

Advent 2022: Termíny a význam

V roce 2022 čtyři adventní neděle vychází na 27. listopad, 4. prosinec, 11. prosinec a 18. prosinec 2022. Svíce mají svůj význam i pořadí.

První adventní nedělí začíná křesťanský rok, nazývaný též liturgický rok. Tato neděle vždy spadá do období od 27. listopadu do 3. prosince. Advent vždy trvá do půlnoci dne 24. 12. Čtvrtá adventní neděle předchází Božímu hodu vánočnímu (25. prosinci), i Štědrý den tak může být adventní nedělí. Tato možnost nastane v roce 2023.

Vánoce a jejich historie. Původ a proč se slaví

Vánoce

První adventní neděle

O první adventní neděli zapalujeme první fialovou svíčku, tzv. svíci proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Pro obyčejné lidi je symbolem nadějí v lepší časy a ve splnění přání. Následující svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček.

První adventní nedělí nadešel čas rozjímání a příprav

Vánoce

Druhá adventní neděle

Druhou adventní neděli nebo také Bronzovou neděli zapalujeme druhou fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Je tak ideální čas pro uctění všech vztahů minulých, současných i směřujících do budoucna. Hospodyňky začínají péct vánoční cukroví. Podle tradic by mělo jít o devět či dvanáct druhů, k uctění každého měsíce v roce.

O druhé adventní neděli jsou přípravy na Vánoce v plném proudu

Vánoce

Třetí adventní neděle

O třetí adventní neděli zapalujeme růžovou svíci, tzv. pastýřskou. Vyjadřuje radost z blížícího se konce postního období, adventní období získává slavnostnější ráz. Připomíná, že se blíží oslava narození Páně. Pro mnohé lidi je také symbolem přátelství a díků za všechny blízké. V minulosti také lidé o stříbrné neděli velmi důkladně uklízeli svůj dům.

Třetí adventní neděle. Nadešel čas připomenout si významné tradice

Vánoce

Čtvrtá adventní neděle

Čtvrtou adventní neděli zapalujeme poslední fialovou svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. Blíží se završení času adventu a přechod do vánočních svátků. Advent má představovat především čas naděje. Je obdobím vzpomínání a také očekávání.

Čtvrtá adventní neděle v duchu tradic a příprav na Štědrý den

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám