Hlavní obsah

Dojmou i pobaví: Romantické komedie pro tu správnou vánoční náladu

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou svátky s nezaměnitelnou atmosférou - tak proč ji ještě trochu nevyšperkovat filmem? Tipy na snímky s vánočními náměty a tou správnou dávkou romantiky jistě přijdou vhod nejen filmovým fanouškům.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce mají nezaměnitelnou atmosféru - a správně zvoleným filmem můžete její kouzlo ještě umocnit.

Článek

Šťastný nový rok

A začneme dvěma tuzemskými tipy: Láska má mnoho podob a nakonec si najde každého, vzkazuje zimní romantická komedie česko-slovenské koprodukce z roku 2019 (k vidění i na Netflixu). V hlavních rolích se představí např. Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová, Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Jakub Prachař a další.

Příběh začíná těsně před Vánocemi a končí na Nový rok. Film se odehrává v pohádkově zasněžených Vysokých Tatrách, kde se na jednom místě sejde parta kamarádek, jejich blízcí i úplní cizinci. A kolotoč komických i romantických událostí se může začít roztáčet.

Přijde letos Ježíšek?

Šarmantní šedesátník José (Josef Abrhám) se vrací v ději komedie z roku 2013 po třiceti letech z emigrace v Mexiku do rodné Prahy: jeho mexická manželka Dolores věří, že pro jejich dceru Penélope, která se marně snaží otěhotnět, je poslední nadějí slavné Pražské Jezulátko.

José má z návratu obavy, protože moc dobře ví, že by mu mohl přinést nečekaná překvapení… Což se také vyplní. V dalších rolích snímku, který vznikl v česko-slovensko-mexické koprodukci, se představí např. Václav Postránecký, Libuše Šafránková či Igor Chmela.

Noc plná zázraků (Listy do M.)

Polský snímek Noc plná zázraků z roku 2011 bývá přirovnáván k trháku Láska nebeská a u diváků i filmových kritiků měl velký úspěch, dočkal se proto dalších tří pokračování (premiéra „čtyřky“ byla ale odložena a v roce 2020 už nejspíš neproběhne).

Děj prvního filmu série se odehrává 24. prosince. V tento den, kdy se mají plnit přání, se náhodou protnou osudy pěti mužů a pěti žen. Je to protnutí lidsky hřejivé, úsměvné i dojemné - a navíc evropské. Se sklenkou svařáku zkrátka dokonalý vánoční doplněk.

Čtvery Vánoce (Four Christmases)

Každý rok na Vánoce spolu Brad a Kate unikají rodičům a nepříjemným příbuzným někam daleko. Letos ale padla hustá mlha, letiště bylo uzavřeno a nešťastná dvojice musí oslavit čtvery rodinné Vánoce v jeden bláznivý den. Dokáže vztah dvou šťastně nesezdaných přežít takový nápor? Uvidíte sami.

V romantické komedii německo-americké produkce z roku 2008 vás pobaví mimo jiné Reese Witherspoon, Vince Vaughn, Robert Duvall nebo Sissy Spacek.

Prázdniny (The Holiday)

Americká romantická komedie z roku 2006 s hvězdným obsazením: v hlavních rolích se blýsknou například Cameron Diaz, Kate Winslet nebo Jude Law.

Co by měly dělat ženy, které zradil partner? Iris a Amanda na sebe náhodou narazí přes internet a napadne je originální řešení, jak uniknout od svých problémů a stereotypů: vymění si byty. Iris se vydá do Los Angeles a Amanda zase do domku na anglickém venkově. Ale před láskou se tak snadno neschovají…

Přežít Vánoce (Surviving Christmas)

Hlavní postavou romantické komedie z roku 2004 je Drew (Ben Affleck): životem otrávený, bohatý a osamělý mladý muž. Ten se rozhodne, že další Vánoce už sám trávit nebude, a vymyslí plán: najme si náhradní rodinu, ve které svátky prožije.

Valcosovým (James Gandolfini, Christina Applegateová a Catherine O'Harová) přijde nabídka zajímavá, ale velmi brzy litují, že ji přijali. Protivný host má neslýchané požadavky a z jindy poklidných Vánoc se tak stává noční můra.

Last Christmas

Komedie z roku 2019 z produkce USA a Velké Británie vás seznámí s Kate (Emilia Clarke známá ze Hry o trůny coby Daenerys Targaryen): ta sice vypadá jako roztomilý diblík, ale ve skutečnosti je magnetem na špatná rozhodnutí.

Kate okázale kašle na všechno a na všechny, dokud nepotká Toma (Henry Golding), trochu záhadného mladíka, který se jí čím dál víc plete do života. A vlivem tohohle kluka, vánoční atmosféry a magického Londýna začne předčasně okoralé srdce Kate velmi rychle tát.

Sněží, sněží… (Let It Snow)

O chladném Štědrém večeru zasáhne malé městečko sněhová bouře, která ovlivní přátelství, vztahy a budoucnost několika středoškoláků.

Film z produkce Netflixu (2019) je adaptací tří novel trojice spisovatelů (John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle). Sbírka s názvem Sněží, sněží vzbudila mezi čtenáři velmi pozitivní ohlasy a sluší jí to i na filmovém plátně (nebo obrazovce).

Předvánoční večer (The Knight Before Christmas)

Romantický snímek s Vanessou Hudgens je opět z produkce kanálu Netflix a vznikl v roce 2019. Děj má pohádkovou zápletku s pořádnou porcí romantické polevy: do čeho se tedy v tomto případě zakousnete?

Rytíř ze 14. století se zázračně dostane do současnosti do amerického Ohia, kde se zamiluje do učitelky biologie na střední škole, která už nemá o lásce žádné iluze. Ale jak všichni víme, člověk míní, ale život… Ten si jede svoji písničku.

Vánoční výsadek (Operation Christmas Drop)

Pečlivá poradkyně političky plánuje uzavření vojenské základny na tropickém ostrově, kde mají zajímavou vánoční tradici. A přitom se zamiluje do sympatického pilota.

Také v tomto případě jde o dílo Netflixu, konkrétně z roku 2020. Ústřední dvojici snímku ztvárnili Katerina Alexandra Graham a Alexander Ludwig, kterého jsme už mohli zahlédnout například v Hunger Games.

Vánoční polibek (A Christmas Kiss)

Vánoční romance z roku 2011 vypráví o tom, co vše může změnit jeden polibek. Wendy opustila práci v divadle, aby se stala asistentkou Priscilly Hall, nejprestižnější designérky ve městě. Když jednou, už za tmy, odchází z práce, uvázne ve výtahu s mladým a přitažlivým cizincem, se kterým se políbí.

Druhý den se ukazuje, že záhadný cizinec byl Adam Hughes, bohatý filantrop a přítel Priscilly, pro kterou musí zamilovaná Wendy připravit vánoční večírek. Jenomže postupně s Adamem tráví víc a víc času a vše se začíná komplikovat…

Vánoční princ (A Christmas Prince)

A opět tady máme kousek od Netflixu, tentokrát z roku 2017. Nadějná mladá novinářka zažije předčasné Vánoce. Vyšlou ji do cizí země, aby ulovila sólokapra o elegantním princi, který se má stát králem.

Pokud se vám tento snímek zalíbí, pak vězte, že má i pokračování z roku 2019, a to s názvem Vánoční princ: Královské dítě.

Zlaté Vánoce (A Golden Christmas)

Romantický americký snímek nám představí Jessicu: nejdříve coby malé děvčátko, které prožije dětskou letní lásku. Léto ale skončilo a oni se už neviděli. O mnoho let později se její rodiče rozhodnou prodat rodný dům. Jessica je chce překvapit tím, že ho koupí, ale pozdě: rodiče už dům prodali bez jejího vědomí.

Jessica se přesto vrátí se svým synem do rodného města a začne nový život… Najde i novou lásku? Film z roku 2009 byl diváky kladně přijat, proto se v letech 2011 a 2012 dočkal dalších pokračování.

Šťastné a veselé (Happiest Season)

Neotřelý vánoční snímek s lesbickou tematikou je novinkou roku 2020. Abby Vánoce nesnáší od doby, co ji opustili rodiče. Harper je naopak miluje, proto přítelkyni pozve poprvé do své rodiny. Ovšem bude muset trochu upřesnit jednu malou lež: doma o ní totiž ještě nevědí tak úplně vše.

Režie příjemné vánoční komedie se chopila herečka Clea DuVall, známá například z filmů Zodiac, Argo nebo z mnoha seriálů (např. Příběh služebnice), ústřední partnerskou dvojici ztvárnily herečky Kristen Stewart a Mackenzie Davis.

A Cinderella Story: Christmas Wish

Moderní Popelku z roku 2019 potkáte opět na Netflixu. O čem vypráví tato variace na známou, v čase vánočním velmi oblíbenou pohádku?

Talentovaná zpěvačka si přivydělává v kostýmu skřítka u vánočního stromku. A stejně jako Popelka v pohádce se i tato, kterou ztvárnila herečka Laura Marano, dočká navzdory marnivé maceše a nevlastním sestrám vánočního zázraku.

Nejkrásnější pohádky, které neodmyslitelně patří k Vánocům

Vánoce

10 nejlepších vánočních filmů pro pravou sváteční atmosféru

Vánoce

A pokud jste už všechny jmenované snímky viděli, omrkněte pár dalších tipů na filmovou romantiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám