Hlavní obsah

Z Ukrajiny uprchly už čtyři miliony lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Ukrajiny od začátku ruské invaze podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uprchly již více než čtyři miliony lidí, z toho více než dva miliony do Polska.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ze země prchají zejména matky s dětmi.

Článek

Na území Ukrajiny je podle odhadu OSN vysídleno dalších 6,5 milionu lidí. Podle agentury AP tak jde o další smutný milník v největší uprchlické krizi, která postihla Evropu od druhé světové války.

Do zahraničí podle UNHCR od zahájení invaze 24. února uprchlo z Ukrajiny 4,01 milionu lidí. Zdaleka nejvíce lidí přišlo do Polska (2,3 milionu). Do Rumunska zamířilo 609 000 lidí a statisíce Ukrajinců přišly také do Moldavska, Maďarska a na Slovensko.

„Dělali nepořádek a vyhodili jídlo.“ Dezinformátoři šíří nenávist k Ukrajincům

Domácí

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud přes 245 000 víz. Skutečný počet ukrajinských uprchlíků pobývajících v Česku je pravděpodobně vyšší. Už před osmi dny premiér Petr Fiala uvedl, že jich je zhruba 300 000.Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Podle humanitárních pracovníků se v posledních dnech nápor uprchlíků zmírnil, protože mnoho lidí čeká na vývoj války, píše AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám