Hlavní obsah

Ukrajinky si zřídí v lázních u Zvolena vlastní školku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V objektu lázní Sliač u Zvolena našlo svůj přechodný domov 80 běženců z Ukrajiny, především žen a dětí. Ukrajinské ženy přišly s nápadem zřídit si vlastní školku, kde by se střídaly ve službách, a ostatní ženy by mohly pracovat v lázních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkají před válkou, v uprchlickém centru pomoci ve slovenských Košicích.

Článek

„Chceme poděkovat Slovákům, že nám pomohli a máme se kam uchýlit. Nejradši bychom se vrátili domů a na Slovensko přijeli už jen jako turisté,“ přiznává Galina. V lázních vznikl také provizorní sklad, kam lidé z okolí nosí oblečení, hračky a hygienické potřeby.

Ladislav a Slavomíra ze Spišské Nové Vsi ubytovali ve svém penzionu jedenáct lidí z Kyjeva, pět dětí a šest dospělých. „Včera jsme s místními kluky hráli fotbal. Bylo to super,“ říká Olga. Ukrajinci místním poděkovali za přijetí tím, že jim uvařili pravý ukrajinský boršč.

Kritika zabrala

Český dobrovolník Ladislav pomáhá uprchlíkům přímo na slovensko-ukrajinské hranici a nešetří kritikou.

Prchající děti trápí panické ataky, říká dobrovolník na košickém nádraží

Válka na Ukrajině

„Ženy s dětmi spí ve stanu, slovenští policisté a vojáci v teple ve zděné budově poblíž,“ kroutí hlavou. V noci je mráz, dobrovolníci proto ubytovali několik žen a dětí ve svém karavanu.

Po kritice poměrů na hranicích slovenské úřady rozhodly, že záchytné tábory přímo na hraničních přechodech tento týden zruší a utečenci budou přesouváni kyvadlovou autobusovou dopravou přímo do měst Humenné a Michalovce.

Tam už fungují velkokapacitní centra, kde si uprchlíci z Ukrajiny mohli vybavit status tzv. dočasného útočiště.

Syna naposledy viděla na ukrajinských hranicích, bylo mu čerstvě 18 let

Válka na Ukrajině

Ministerstvo připustilo, že provoz záchytných táborů přímo na přechodech se ukázal z dlouhodobého hlediska jako neudržitelný.

Ochota nenechat je ve štychu nepolevuje

Deník Sme upozornil, že resort vnitra chce tímto krokem rovněž předejít případným pokusům o obchodování s lidmi. „Na hranice měl dosud nekontrolovaný přístup prakticky kdokoli. Řidiči, kteří nabízeli uprchlíkům dopravu, nebyli nikde registrováni,“ konstatoval list.

Přímo na přechodech nadále působí řada dobrovolníků. Dvacetiletá Daria odešla na začátku bojů z Kyjeva a nyní pomáhá na hranicích dalším příchozím. „Otec nemůže odejít a máma bez něj nepůjde. Šla jsem sama, když se situace zhoršovala,“ říká.

Fiala nechce posílat ukrajinské uprchlíky do jiných zemí EU

Domácí

Podnikatel z obce Malženice u Trnavy ubytoval na svém hospodářství téměř padesát žen a dětí z Ukrajiny. Miroslav Lipa je připraven pomáhat měsíc i dva. Podnikatel vozí uprchlíky k lékaři, pokud je to nutné i na cizineckou policii.

„Jsou tady rodiny z Kyjeva, Lvova i Charkova. Je mezi nimi 28 dětí ve věku od jednoho do 17 let,“ sdělila televize Markíza.

Na Slovensku už přes 200 tisíc
Od začátku konfliktu překročilo slovensko-ukrajinskou hranici více než 200 tisíc lidí.
Největší počet uprchlíků přichází na Slovensko přes hraniční přechod Vyšné Nemecké.
O něco menší počet přichází přes přechody Ubľa a Veľké Slemence.
Většina Ukrajinců odchází ze Slovenska do dalších zemí západní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám