Hlavní obsah

Drahé prázdniny. Zábava dětí vyjde rodiče i na 10 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplánovat dva měsíce letních prázdnin tak, aby se děti nenudily a zároveň si léto užily, je zátěž pro rodiče samotné i jejich peněženku. Zatímco polovina z nich zůstane na stejné částce jako loni, třetina letos počítá s vyšším účtem, jehož důvodem je zdražování.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Více než třetina rodičů předpokládá, že dá za letní radovánky každého svého potomka mezi tisíci a pěti tisíci korunami. O něco menší skupina pak plánuje náklady na jedno dítě do deseti tisíc korun, více než pětina nad tuto sumu.

Vyplývá z průzkumu Provident Financial. „Náklady na dětské aktivity, tábory, kroužky rok od roku narůstají, a tak není divu, že i letos část rodičů počítá s vyšším účtem,“ řekl hlavní finanční analytik společnosti Petr Javůrek.

Termíny se blíží. Nepodání daňového přiznání může vyjít draho

Finance

Sedm procent rodičů ale nebude moci dát například do letních táborů ani korunu. Čtvrtina se pak spoléhá na pomoc rodiny, šestina s příspěvky od zdravotních pojišťoven či státu.

Pomohou nadace i pojišťovny

„Setkáváme se s tím, že pro rodiče, obzvláště pak samoživitele, rodiče s nízkými příjmy nebo rodiče bez výživného, je problém zajistit volnočasové aktivity pro děti, případně hodně zasáhnou do jejich rozpočtu. Někdy také vyjadřují nespokojenost nad tím, že nejsou schopni dětem tyto aktivity zajistit,“ řekla Hedvika Stuchlíková, vedoucí občanské poradny Respondeo.

I u těchto případů ale podle ní jsou cesty, jak peníze na dětský tábor či letní kroužky a workshopy sehnat. „V rámci služby pro rodiny s klienty často řešíme například tábory pro děti, kdy klientům pomáháme se žádostmi do nadací, zdravotních pojišťoven, případně žádostí o slevu přímo provozovatele aktivit,“ upozornila Stuchlíková.

Anketa

Kolik letos plánujete utratit za letní prázdniny pro děti?
Do 1000 Kč
2,9 %
Mezi 1001 a 5000 Kč
5 %
Mezi 5001 a 10 000 Kč
16,3 %
Více než 10 000 Kč
60,8 %
Nic, nemáme na to peníze
15 %
Celkem hlasovalo 1681 čtenářů.

Zdravotní pojišťovny přispějí dětem na sport, tábory i školy v přírodě

Finance

Výběr článků

Načítám