Hlavní obsah

Zmocněnec slovenské vlády šíří konspirační teorie o očkování proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peter Kotlár, poslanec za vládní Slovenskou národní stranu, odpůrce očkování a zmocněnec vlády premiéra Roberta Fica (Směr), tvrdí, že jedna z vakcín na covid-19 bylo placebo, tedy záměrně neúčinná látka. Odborníci toto tvrzení důrazně odmítli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Očkování proti covidu-19

Článek

Web aktuality.sk upozornil, že Kotlár odmítl upřesnit, o kterou vakcínu by se mělo jednat. „Nemůžu říct, co se zjistilo, je to neoficiální výsledek, ale na jeho základě můžu vyslovit vážné podezření, že lahvičky s označením takovým a takovým jsou placebo,“ uvedl Kotlár.

Zmocněnec vlády neupřesnil, kdo měl rozbor vakcíny vykonat. Kotlár je známý i tím, že spolupracuje s českou bioložkou Soňou Pekovou, která tvrdila, že virus byl vytvořen uměle v laboratoři. Odkazovala se přitom na studii, která ale žádná takováto tvrzení neobsahuje. Loni pak Peková začala spolupracovat se sektou Allatra, věří existenci reptiliánů (známá konspirační teorie o ještěřích lidech) a tvrdí, že vesmír přejde ze 3D na 5D.

Konspirační teorie o tom, že je široké veřejnosti distribuováno placebo, se objevují od roku 2021, tedy od doby, kdy byly vakcíny uvedeny na trh. Jediná fáze, kdy lze místo samotné vakcíny podat placebo, je během testování.

Ví vůbec, co je placebo?

Vědec Pavol Čekan, který působí v oblasti molekulární biologie, biochemie a molekulární onkologie, konstatoval, že je nemožné, aby některá z vakcín proti covidu byla placebem. „Pokud byly vakcíny schválené lékovou agenturou nebo byly alespoň schválené k nouzovému použití, je to téměř vyloučeno. Lékové agentury zkoumají výrobu, dívají se na šarže a tak dále. Nevím, zda pan Kotlár vůbec ví, co je placebo,“ cituje Čekana web aktuality.sk.

Na Slovensku se očkovalo vakcínami Pfizer, Moderna, Astra Zeneca a Johnson & Johnson. Všechny prošly kontrolou Evropské lékové agentury (EMA). Jedinou výjimkou byla ruská vakcína Sputnik, ale ta byla podle Čekana rovněž prozkoumána a jednalo se o normální vakcínu.

Bývalá ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zuzana Baťová důrazně odmítla, že by některá vakcína používaná na Slovensku mohla být placebo. „To určitě ne, to vám mohu garantovat,“ řekla.

Čekan upozornil, že pokud má zmocněnec vlády nějaká zjištění, měl by neprodleně informovat úřady. „Pokud má takovou analýzu z certifikované laboratoře, automaticky musí informovat příslušnou lékovou autoritu, protože tady jde o životy lidí. Taková vyjádření nejsou sranda. To je, jako kdyby věděl o trestném činu a neohlásil by ho,“ konstatoval Čekan.

Řeší i chemtrails

Podle webu aktuality.sk řeší Kotlár také tzv. chemtrails, tedy údajné rozprašování různých chemikálií a bakterií z letadel. Jedna z nejznámějších konspiračních teorií byla opakovaně vyvrácena odborníky. Jedná se o kondenzační stopy, které za sebou zanechávají letadla jako výsledek fyzikálního procesu, při němž dochází k míchání chladného vzduchu s horkými produkty ze spalování v proudových motorech letadel.

„Tento proces nijak nesouvisí s vypouštěním neznámých škodlivých látek do ovzduší. Jedná se o fyzikální a jasně vysvětlitelný jev,“ konstatoval Martin Gera z katedry astronomie, fyziky Země a meteorologie fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě.

Konspirační teorii o tom, že bílé stopy za letadly jsou škodlivé chemické látky, které někdo v pozadí nařídil vypouštět, minulý rok podle průzkumu věřilo až 30 procent Slováků.

Kotlár se letos v lednu stal zmocněncem vlády pro prověřování procesu řízení a správu zdrojů v době pandemie covidu. „Úkolem zmocněnce bude plnit koordinační úkoly zaměřené na posouzení a analyzování zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatření přijatých v souvislosti s pandemií covidu-19 v letech 2020 až 2022,“ uvedla vláda v návrhu na jmenování zmocněnce.

Na Slovensku zvažují plošnou amnestii na přestupky páchané v čase pandemie

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám