Hlavní obsah

U cizinecké policie v Praze od rána stojí fronty uprchlíků z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Prahy od pondělí přijíždí mnoho uprchlíků z Ukrajiny. Ať už vlakem, nebo po vlastní ose. Do tří dnů mají povinnost nahlásit se zde na cizinecké policii. U jejího pražského pracoviště v Olšanské ulici se ve středu tvořily od rána dlouhé fronty. Organizace ale funguje, na registraci čekají Ukrajinci prý maximálně hodinu a půl. Policie zřídila před budovou i speciální stany pro matky s dětmi. Podívejte se na video.

U pražské cizinecké policie jsou od rána fronty uprchlíků z UkrajinyVideo: Novinky

 
Článek

Zájem se zvyšoval postupně. „Od úterka jsme zaregistrovali zvýšený zájem, to jich bylo 650. Standardně zde registrujeme denně sto lidí. Ve středu jich bylo 1200,“ říká mluvčí Policie ČR Jan Daněk.

Policisté spolu s pražským magistrátem a Českým červeným křížem čekajícím lidem zajistili občerstvení, hasiči pro ně také postavili vyhřívaný stan.

Foto: Novinky

Občerstvení pro uprchlíky zajišťuje Český červený kříž.

„Celá ta registrace trvá pět až sedm minut. Lidé zde čekají hodinu, maximálně hodinu a půl. Abychom to urychlili, nasadili jsme do práce všechny policisty, co máme. Standardně jsou zde jen čtyři otevřená okénka. Teď jich je tu třicet a dva stany, kde prioritně odbavujeme maminky s dětmi, aby nemusely čekat,“ řekl Novinkám mluvčí Police ČR Jan Daněk s tím, že v budově je i místo pro matky, které potřebují děti nakojit či přebalit.

O víkendu bude také otevřeno a pracovní doba vymizela, každý bude registrován. Podle Daňka jsou tito uprchlíci ti, co přijeli po vlastní ose, většinou mají ubytování zařízené. Ti, co ho nemají, si ho mohou vyřídit v novém asistenčním centru, které vzniklo v Městské knihovně na Mariánském náměstí u pražského magistrátu. Tam dostanou také zdravotní pojištění.

Na cizinecké policii se od začátku ruské invaze do pondělka zaregistrovalo 13 977 uprchlíků z Ukrajiny. Nejvíce lidí se podle ní registruje v Praze a ve Středočeském kraji. Ministerstvo vnitra pak do dnešního rána vydalo 6449 speciálních dlouhodobých víz, která jsou určená pro Ukrajince zasažené válečným konfliktem. Dá se předpokládat, že počty budou dále narůstat, podle premiéra Petra Fialy (ODS) do Česka z Ukrajiny dosud dorazilo asi 20 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám