Hlavní obsah

Trestu neujdete, i Rusové vás budou nenávidět, vzkázal Zelenskyj šiřitelům propagandy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve čtvrtečním projevu k národu ohradil vůči lžím šířeným kolem středečního ruského útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu. Šiřitelům propagandy pohrozil stíháním a zabavením majetku.

Projev prezidenta Ukrajiny k národuVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

Zelenskyj uvedl, že při útoku zemřeli tři lidé včetně dítěte. A 17 lidí utrpělo zranění. V talk show v ruské televizi to ale prezentovali tak, že v nemocnici žádní pacienti nebyli a že tam byli jen „nacionalisté“.

„Lžou sebevědomě jako vždy,“ poznamenal Zelenskyj, podle nějž propagandisté kryjí válečné zločiny.

Následky útoku na nemocnici v MariupoluVideo: AP

„Chci jim říct jednu věc: Máte odpovědnost stejně jako všichni ti, kteří nařizují svržení bomb na civilisty. Najdeme veškerý majetek propagandistů a jejich spolupracovníků. Uděláme vše pro to, abychom ho zabavili, ať je kdekoli. Milujete bohatý život. Milujete prosperující země. Tohle ale už mít nebudete. A to je jen začátek,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Určitě budete stíháni za spoluúčast na válečných zločinech. A potom, a určitě to přijde, vás budou ruští občané nenávidět. Každého, koho nyní podvádíte, neustále, denně, mnoho let. Když pocítí účinky vašich lží, ucítí je ve svých peněženkách, v možnostech, kterých je stále méně, v ukradené budoucnosti ruských dětí,“ dodal.

Lavrov hájí útok na porodnici: Radikální skupina Azov tam měla základnu

Evropa

Mariupol čelí už déle než týden obléhání ruskými silami. Ve strategicky důležitém přístavu u Azovského moře žije 400 tisíc lidí, evakuace civilistů se ale kvůli ostřelování nedaří. Ve městě chybí potraviny, úřady i Červený kříž mluví o katastrofální situaci.

K leteckému útoku na dětskou nemocnici došlo ve středu. Moskva obvinění z bombardování relativizuje nebo popírá.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Ruští vojáci už podle Zelenského na Ukrajině vytvořili „humanitární katastrofu“. „Ale pro ně je to součást plánu. Chtějí naše lidi ponížit,“ řekl.

Koalice bude už brzo mnohem silnější, řekl tajemně

Zmínil také, že o situaci mluvil s evropskými lídry – německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem nebo britským premiérem Borisem Johnsonem.

Rusové přešli k bezohledné taktice ničení měst

Evropa

Poznamenal, že při rozhovoru s Johnsonem cítil, že „naše protiválečná koalice bude brzy mnohem silnější“. „V důsledku toho bude tlak ohledně míru na Rusko také mnohem silnější,“ uvedl bez dalších podrobností.

Dodal, že Kyjev ví přesně, kdo z lídrů jakou pozici zastává. „Víme přesně, kdo za námi stojí a kdo si myslí, že Evropská unie je jen účetnictví, zisky, výdaje a nic víc. Budeme pracovat, budeme přesvědčovat,“ podotkl.

Německo má spojence. Proti odstřihnutí ruského plynu a ropy je i Nizozemsko

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám