Hlavní obsah

Rusové přešli k bezohledné taktice ničení měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká ukrajinská města jsou obklíčena a palba raket je ničí. Zoufalí obyvatelé se z nich marně snaží dostat ven. Ukazuje to, že Rusko nakonec vsadilo na typickou hrubou sílu a ničení civilní infrastruktury, jak to bylo vidět v Sýrii. Na změnu taktiky upozorňuje server Defence One.

Foto: State Emergency Services Of Ukraine, Reuters

Následky ostřelování Černihivu

Článek

První dva dny útoku na Ukrajinu, který zahájily raketové údery na letiště s radary protivzdušné obrany, vytvářely dojem, že Rusko změnilo přístup. Když však selhal jeho plán na rychlé vítězství, přešlo k typické taktice obléhání měst a jejich ničení raketami.

„Myslím si, že měli špatný plán a že jejich logistická podpora nebyla taková, jaká by byla potřeba,“ uvedl před sněmovním výborem pro zpravodajské služby generál Scott Berrier, který stojí v čele americké vojenské zpravodajské služby DIA. Přitom zmínil, že se ruská armáda reorganizovala, používá více menších taktických skupin velikosti praporu, což podle něj není špatný přístup. Jenomže to vyžaduje lepší koordinaci a ta chyběla.

DOKUMENT: Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke 14. dni války

Válka na Ukrajině

Podle nejmenovaného představitele Pentagonu se ukázalo, že Rusové zřejmě nemají jednotlivé složky armády navzájem integrovány do úrovně, jaká je potřeba pro operaci tohoto rozsahu. Ukazuje se malé propojení pozemních a vzdušných sil i bloudící ruské jednotky nebo vozidla bez paliva, které přiznali i Rusové.

„Každý je překvapen nedostatkem schopností kombinovaných sil v ruské armádě. Dokonce nejsou schopni manévrovat na úrovni bojiště,“ uvedl americký generál ve výslužbě John Ferrari.

Rusko používá na Ukrajině kazetovou munici

Evropa

Návrat k brutalitě

„Na začátku války se zdálo, že ruské síly se pokoušejí o bleskovou válku bez rozsáhlé palby. Jakmile to selhalo, ruská armáda se vrátila zpět k bombardování zejména ve městech, kde jejich vojáci nejsou schopni postoupit,“ uvedl ředitel odboru pro studium Ruska v americkém Středisku pro námořní studia (CNA) Michael Kofman. „To nevyhnutelně vede k přibývajícím scénám ničení v civilních oblastech a ke stále hnusnější válce,“ dodal.

Podle bývalého velitele americké armády v Evropě Bena Hodgese neúspěch původního plánu přiměl ruské velení k použití náhradního: „Záměrné zabíjení ukrajinských civilistů, jehož účelem je vytvořit ohromný problém s uprchlíky, má vytvořit tlak na ukrajinskou vládu, NATO a zbytek Evropy, aby udělaly cokoli, co by zastavilo zabíjení.“

Raketomety proti obytným čtvrtím a škole. Ruská armáda se neštítí ničeho

Válka na Ukrajině

Hodges k útokům ještě dodal: „Většina škody byla způsobena raketami dlouhého doletu, palbou raketometů a dělostřelectva, ne letadly ruských vzdušných sil.“ Podle nejmenovaného amerického úředníka ministerstva obrany vypálili Rusové na 670 raket. To ukazuje snahu omezit vlastní ztráty.

Podle Kofmana může být slabé zapojení letectva dáno snahou zabránit ztrátám letadel a jejich posádek nebo nedostatkem přesné munice. Ruské Suchoje Su-34 dokonce nosily klasické železné nenaváděné pumy. Upozorňuje však, že i palba taktickými balistickými raketami nebo střelami s plochou dráhou letu je nákladná: „Iskandery a kalibry nejsou levné.“

Na hranici válečného zločinu

Nasazeny jsou proto raketomety BM-21 Grad i jejich modernější a účinnější obdoba Směrč s delším dosahem. Jejich využití proti civilním obětem je přitom válečný zločin, protože odpalují neřízené rakety na civilisty obývané oblasti. „Bombardování škol a zařízení, která nejsou spojená s ukrajinskou armádou, by mohlo naznačovat, že se už přiblížili k hranici (válečného zločinu), pokud to už neudělali,“ řekl Berrier z tajné služby DIA. Zdá se však, že si s tím Moskva nedělá starosti.

Válečný zločin. Rusové v Charkově použili proti sídlišti neřízené rakety

Evropa

Taktika je stejná jako v Sýrii – obklíčit město, ničit je raketami a nakonec je převálcovat, jako se stalo v syrském Aleppu. Nutno však podotknout, že stejnou taktiku uplatňovali i Iráčané s podporou Američany vedené koalice v Mosulu.

Při dobývání Mosulu zemřelo přes 9000 civilistů

Blízký a Střední východ

Mnoho možností, jak dobýt města, není. Úplně je ovládnout ovšem znamená tvrdé boje v ulicích, se kterými nemají Rusové velké zkušenosti a dochází při nich k vlastním ztrátám, což se ukázalo v Sýrii i Iráku, kde do těchto bojů navíc všechny zúčastněné strany raději nasazovaly místní síly, ať Syřany, nebo Kurdy. Možná proto se objevily informace od amerických představitelů, že Rusové rekrutují pro tyto boje Syřany. Není jasné, kolik jich je, ale někteří už jsou v Rusku a chystají se zapojit do konfliktu.

Větší zapojení Západu

Generál Hodges upozorňuje, že pokud ukrajinské speciální síly nejsou schopné zničit odpalovací zařízení ruských raket, měl by možná Západ zvažovat přímější zapojení: „Západ musí udělat vše, aby zmírnil dopad těchto zbraní a zároveň umožnil ukrajinským silám, aby byly schopny odvetného úderu na ně. Výzvou je, jak snížit a neutralizovat schopnosti ruského dělostřelectva a raket.“

Reklama

Výběr článků

Načítám