Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev Volodymyra Zelenského k 15. dni války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek opět vystoupil s projevem k národu. Jeho část věnoval lživé ruské propagandě – Ukrajina prý udělá všechno pro to, aby šiřitelé propagandy přišli o majetek. Zmínil se i o svých kontaktech s evropskými státníky a uvedl, že „protiválečná koalice bude brzy mnohem silnější“.

Projev prezidenta Ukrajiny k národuVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

Ukrajinci!

Včera večer se objevila informace o obětech včerejšího bombardování porodnice a dětské nemocnice v Mariupolu. Ztratili jsme tři lidi včetně dítěte, dívky. Počet zraněných je 17. Jedná se o děti, ženy, zdravotníky.

Víte, toto téma bylo zmíněno v ruské televizi. Bylo to v talk show. Ale nepadlo ani slovo pravdy. Rusům se lhalo o tom, že v nemocnici nebyli žádní pacienti a v porodnici žádné ženy ani děti. Rusům se lhalo o tom, že tam údajně nastoupili „nacionalisté“. Lžou sebevědomě jako vždy.

Válečné zločiny jsou nemožné bez propagandistů, kteří je kryjí. Chci jim říct jednu věc: máte odpovědnost stejně jako všichni ti, kteří nařizují svržení bomb na civilisty. Najdeme veškerý majetek propagandistů a jejich spolupracovníků. Uděláme vše pro to, abychom ho zabavili, ať je kdekoli. Milujete bohatý život. Milujete prosperující země. Tohle už mít nebudete. A to je jen začátek.

Určitě budete stíháni za spoluúčast na válečných zločinech. A pak, to určitě přijde, vás budou ruští občané nenávidět. Každého, koho nyní podvádíte, neustále, denně, mnoho let v řadě. Když pocítí účinky vašich lží, ucítí ve svých peněženkách, v možnostech, kterých je stále méně, v ukradené budoucnosti ruských dětí.

Válka není nikdy izolovaná. Vždy bije oběť i agresora. Agresor si to uvědomí až později. Ale vždy to pochopí a vždy trpí.

Dnes opět zajišťujeme humanitární koridory pro naše města. Autobusy už odjely, kamiony jsou na cestě – s jídlem, vodou, léky.

Mariupol, Volnovacha, Izjum, Sumy a regiony. Města a obce Kyjevské oblasti – Bucha, Borodyanka, Irpin, Hostomel... Srdce mi trhá, co okupanti udělali s našimi městy, s naší zemí! A z toho, co chtějí udělat s našimi lidmi, kteří potřebují naléhavou pomoc.

Ruští vojáci už na Ukrajině vytvořili humanitární katastrofu. Ale pro ně je to součást plánu. Chtějí naše lidi ponížit. Aby na kolenou brali chléb a vodu z rukou okupantů. Aby si Ukrajinci mohli zachránit život jen tím, že půjdou na okupovaná území nebo do Ruska. Proto blokují Mariupol, proto blokují Volnovachu, blokují další města.

Okupanti tuto šikanu speciálně organizují, aby dali svým propagandistickým kanálům nový materiál. Jen kvůli tomu. Prostě monstra.

Přese všechno se včera každou hodinu dostávaly aktualizované informace o lidech, které se podařilo deportovat na svobodné území Ukrajiny. Celkem se včera podařilo zachránit více než 60 000 našich občanů plus ti, kteří to do noci nestihli a pokračovali v evakuaci až ráno.

Dnes jsem mluvil zejména s německým kancléřem Olafem Scholzem. O zneužívání našich měst, našich lidí. Mluvil jsem s francouzským prezidentem Macronem.

Při rozhovoru s předsedou vlády Spojeného království Borisem Johnsonem jsem cítil, že naše protiválečná koalice bude brzy mnohem silnější. V důsledku toho bude tlak ohledně míru na Rusko také mnohem silnější. Pro nás jsou velmi důležitá specifika ve vztazích se světovými lídry, s evropskými lídry.

Opravdu bojujeme, opravdu bojujeme za naši nezávislost! Za svobodu, za rovnost pro všechny na kontinentu! Proto chceme od partnerů vidět taková rozhodnutí, která jsou založena na realitě a ne na deklaracích nebo abstraktních úvahách.

V těchto dnech se vedoucí představitelé EU scházejí, aby diskutovali o válce Ruska proti Ukrajině. Projednat naši žádost o členství v EU. Čekáme na konkrétní signál. Těšíme se na silnou podporu. Protože to bude spravedlivé, bude to skutečné, lidské, evropské.

Víme přesně, kdo je na jaké pozici z lídrů. Víme přesně, kdo za námi stojí a kdo si myslí, že Evropská unie je jen účetnictví, zisky, výdaje a nic víc. Budeme pracovat, budeme přesvědčovat. Život přesvědčí.

Ukrajinci! Naši obránci! Naše obránkyně!

My všichni bráníme svou zemi už 15. den. Vydrželi jsme. Ukrajinská armáda odráží útoky v klíčových oblastech. Díky naší armádě, národní gardě, pohraniční stráži, policii, jednotkám územní obrany a všem, kteří se zapojili do obrany státu, jsme se nestali otroky a nikdy se jimi nestaneme!

Protože tohle je náš duch, to je náš osud. Hrdost na naše ozbrojené síly Ukrajiny je bezmezná!

Po válce, po našem vítězství, obnovíme vše, co bylo zničeno.

Velmi rychle a velmi kvalitně. Pro každé dotčené město bude vytvořen speciální státní program rekonstrukce. Už jsem dal vládě pokyn, aby zahájila práce.

Černihiv a Sumy, Ochtyrka a Žitomyr, Izjum, Mariupol a všechna naše krásná města, do kterých přišlo zlo, neuvidí ani stopu po ruské invazi.

Nejlepší architekti, nejlepší firmy, nejlepší projekty. Pro každé město! Chci to říci na příkladu Charkova. Náš Charkov, který nyní zažívá nejhorší utrpení, nejhorší od druhé světové války.

Saltivka, Oleksiyivka... Možná většině Ukrajinců na tato jména nic neřeknou. Ale Charkovští uslyší. Náměstí svobody bude takové, že tam budou všichni, my všichni, všichni Evropané! Poltavská cesta, Belgorodska silnice, Myronosytska ulice, Regionální dětská nemocnice, Charkovské onkologické centrum, Karazinova univerzita, Palác práce, Korolenkova Knihovna.

Vše obnovíme! Slibuji vám osobně. Obyvatelé Charkova uvidí, že Ukrajina je pro ně. A skutečně je.

Sláva Ukrajině!

Reklama

Výběr článků

Načítám