Hlavní obsah

To se nenajde žádný Brutus? Americký senátor vyzývá k likvidaci Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánský senátor Lindsey Graham na Twitteru položil dotaz, zda je v řadách Rusů nějaký Brutus, který by svět „po caesarovsku“ zbavil Vladimira Putina. Podle něj je likvidace ruského prezidenta jediný způsob, jak válce v Evropě zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Americký senátor Lindsey Graham z Republikánské strany

Článek

„Je v Rusku nějaký Brutus? Existuje v ruské armádě úspěšnější verze plukovníka Stauffenberga?” ptal se na sociální síti Graham.

V příspěvku se přitom odkazoval na jednoho z iniciátorů spiknutí proti římskému diktátorovi Juliu Caesarovi, Marca Iuna Bruta, a německého důstojníka Clause Schenka von Stauffenberga, který se v červenci 1944 neúspěšně pokusil zabít Adolfa Hitlera.

„Jediný způsob, jak tohle skončí, je, že někdo v Rusku toho chlapa sejme. Prokázali byste tím své zemi a světu velikou službu,” napsal Graham.

Graham v příspěvku použil anglické frázové sloveso „take someone out”, což by v doslovném překladu znamenalo „někoho vyřadit”. Podle Collinsova slovníku se termín používá, když chcete říct, že někoho „zabijete nebo zraníte tak vážně, že už nebude moci bojovat nebo vám nijak ublížit”.

Putina se musí dle Grahama zbavit ruský lid, nikdo jiný to prý nedokáže.

„Lehce se to říká, těžko udělá. Pokud nechcete do konce života žít v temnotě a být izolováni od zbytku světa v naprosté chudobě, musíte se k tomu postavit čelem,” napsal Graham v dodatečném příspěvku.

Bezohledné, odstupte, reagují lidé

Pod Grahamovým příspěvkem se rozjela diskuse, ve které lidé hlásící se jak k Demokratické, tak Republikánské straně senátora za jeho volbu slov kritizují a vyzývají ho k rezignaci.

KOMENTÁŘ: Putinova antická tragédie – Alex Švamberk

Komentáře

„Nevím, jestli tohle napsal senátor Spojených států, nebo jeho zaměstnanec, ale v každém případě byste měl přijít o práci,” vzkázal Grahamovi aktivista Daniel Summers.

„Jste zhulený?” reagoval konzervativní komentátor Ron Coleman. „Vyzývat k vraždě vůdce cizí země je bezohledné,” přidal se další z komentátorů Yossi Gestetner.

Další komentující Grahamovi zase připomínají, proč takhle rázně vůči Putinovi nevystupoval, když v Bílém domě seděl jeho blízký přítel Donald Trump.

Putin mluví z cesty: Vůči našim sousedům nemáme žádné špatné úmysly

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám