Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

On-line zpravodajství z Ukrajiny do půlnoci 24. dubna 2022.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Obrněné vozidlo ruských invazních jednotek v jižní části Mariupolu

Článek

23:15 - Rusové mohou v následujících dnech zahájit útok na rodné město ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Krivyj Rih na jihu Ukrajiny. Uvedl to na Twitteru server Kyiv Independent s odkazem na velitele Vojenské správy města Oleksandra Vilkuly.

22:06 - Na návštěvu Kyjeva přicestoval americký ministr zahraničí Antony Blinken a obrany Lloyd Austin. Uvedl to podle Reuters poradce ukrajinského prezidenta Zelenského.

Do Kyjeva dorazili američtí ministři zahraničí a obrany

Válka na Ukrajině

20:35 - Vladimir Putin opustil možnost mírové dohody s Ukrajinou a zaměřil se na strategii získání co největšího území, uvedly Financial Times.

Putin už nechce mírovou dohodu, ale jen větší území, píší FT

Válka na Ukrajině

19:50 - Rusko se snaží z potopeného křižníku Moskva získat protilodní a protiletadlové zbraně, tajné dokumenty a další vojenské vybavení. Podle německého Bildu na místě potopení Moskvy operuje ruská loď Kommuna.

18:31 - Od 24. února do Polska uprchly skoro tři miliony Ukrajinců, uvedl úřad polské pohraniční stráže.

18:21 - Rusko na Ukrajině ztratilo 90 procent svých nejlepších výsadkářů, uvedl novinář serveru Bellingcat Christo Grozev.

17:47 - Americká burza Nasdaq přestane obchodovat s investory z Ruska od 29. dubna.

16:49 - Satelitní záběry ukazují pravděpodobné místo, kde se potopil křižník Moskva. Místo podle serveru Nexta odhalila analýza znečištění vody.

Šel v Oděse na nákup. Po návratu našel mrtvou manželku, tříměsíční dceru i tchyni

Válka na Ukrajině

16:39 - Buča se vzpamatovává. V neděli se sloužila velikonoční mše v kostele sv. Ondřeje.

15:47 - V okupované Charkovské oblasti se začaly nabízet platby v ruských rublech. Informovala o tom ukrajinská rozvědka. V oblasti rovněž má poskytovat své služby ruský mobilní operátor MegaFon.

Rusové se na východě Ukrajiny snaží zavést rubl a mobilního operátora

Válka na Ukrajině

15:01 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Erdoganem krátce před plánovaným rozhovorem Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina. Zelenskyj zdůraznil naléhavou potřebu evakuace civilistů z Mariupolu a s Edroganem hovořili také o bezpečnostních zárukách ze strany Turecka a dalších států.

14:56 - Sjezd KDU-ČSL usnesením odmítl nevyprovokovanou ruskou invazi na Ukrajinu, odsoudil ruské válečné zločiny a shodl se na plné podpoře Ukrajiny i jejího co nejrychlejšího vstupu do Evropské unie. Lidovci také například uložili ministrům KDU-ČSL, aby ve vládě prosazovali urychlení růstu obranných výdajů na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) nejpozději v roce 2024.

14:27 - Americké úřady fakticky zablokovaly činnost ruských zastupitelských úřadů ve Spojených státech, ruským diplomatům se telefonicky a v poště vyhrožuje, uvedl ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov.

„V jednu dobu dokonce blokovali výjezd z našeho velvyslanectví,“ řekl velvyslanec ruské televizi. Uvedl také, že banky zavřely účty ruských konzulátů v New Yorku a Houstonu.

14:21 - Demonstrace v New Yorku na podporu Ukrajiny. Účastníci provolávali heslo „Azov“.

13:50 - Ukrajina má smůlu. Rakousko s jejím vstupem do EU nesouhlasí, uvedl rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Ukrajina má smůlu. Rakousko s jejím vstupem do EU nesouhlasí

Evropa

13:35 - Více než 80 procent zraněných ukrajinských bojovníků se vrátilo do služby. „Jedná se tu o (vysokou) úroveň vojenské medicíny, kvalitu léčby a rehabilitace,“ uvedla 24. dubna náměstkyně ministra obrany Hanna Maliarová.

13:20 - Tři generace jedné rodiny byly zabity při ruském ostřelování Oděsy: tříměsíční Kira, její matka a babička. Otec rodiny odešel do obchodu, a když se vrátil, zjistil, že jeho rodina je mrtvá, uvádí běloruská nezávislá stanice Nexta.

13:05 - Litva navrhuje přidat patriarchu Ruské pravoslavné církve Vladimíra Gundjajeva na sankční seznam EU.

12:45 - Letecké záběry z dronu ukazují absolutní devastaci města Černihiv v severovýchodní části Ukrajiny.

12:20 - Téměř milion Ukrajinců bylo od začátku války násilně deportováno do Ruska. Z toho 174 tisíc jsou děti, uvádí údaje ruského ministerstva obrany.

12:02 - Po sociálních sítích koluje video, které má údajně zachycovat transport slovenských tanků T-72 na Ukrajinu. Jak Novinkám sdělila mluvčí slovenského ministerstva obrany Martin Kovaľ Kakaščíková, tato informace se nezakládá na pravdě, respektive tanky nepochází ze Slovenska.

11:47 - Ukrajina zneškodnila téměř 1 500 výbušnin a tři letecké bomby za 24 hodin, uvádí státní pohotovostní služba. Od začátku války s Ruskem Ukrajina zneškodnila celkem 78 068 výbušných zařízení na ploše 433,6 hektaru.

11:22 - Musíme se zasadit o to, aby Evropská unie přijala Ukrajinu, předestřel na sjezdu KDU-ČSL nově zvolený první místopředseda Jan Bartošek. V rozhovoru pro Novinky řekl, že by to mělo jít ruku v ruce s humanitární a vojenskou pomocí. Také svoje zvolení na post druhého muže KDU-ČSL, vnímá jako signál, že i členové chtěli více reflektovat téma obrany a bezpečnosti v rámci strany.

Bartošek: Téma vstupu Ukrajiny do EU musíme zvednout

Domácí

11:05 - V neděli po ruském ostřelování v Luhanské oblasti zemřelo osm lidí, další dva byli zraněni. Poškozeno bylo také nejméně sedm domů a policejní stanice. Informoval o tom gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

10:48 - Instalace ukrajinského umělce Pavla Makova na letošním benátském bienále se stala i aktem vzdoru vůči ruským útokům, které v posledních dnech stále intenzivněji míří i na Makovův domovský Charkov. Podle výtvarníka, který se narodil v Rusku, ale považuje se za Ukrajince, Rusové nechtějí jen obsadit jeho vlast, ale doslova vymazat i celou ukrajinskou kulturu. Napsala o tom agentura AP.

10:35 - Vrchní ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak vyzval Rusko, aby souhlasilo s opravdovým příměřím alespoň dnes, na pravoslavnou velikonoční neděli. Vyzval, aby okupanti okamžitě otevřeli humanitární koridor pro civilisty a dohodlo se na „zvláštním kole jednání“, které by usnadnilo výměnu vojáků a civilistů.

9:45 - Ropný a plynárenský koncern Shell zahájil proces odstoupení od svého největšího projektu v Rusku  Sachalinu-2 (rozvoj ropných polí a polí zemního plynu na ostrově Sachalin). Informuje o tom deník Financial Times. Britsko-nizozemská společnost pravděpodobně prodá svůj podíl Číňanům.

9:02 - Švýcarsko zablokovalo německou dodávku zbraní Ukrajině. Nepovolilo totiž přepravit munici švýcarské výroby, kterou používají bojová vozidla pěchoty Marder. Neutrální země nedovoluje jiným zemím export podobného materiálu do oblastí konfliktů.

8:54 - Z obelisku na kyjevském Vítězném náměstí byla odstraněna bronzová podobizna Vladimira Iljiče Lenina.

8:21 - Ukrajina odrazila četné ruské útoky v Donbasu, silný odpor způsobuje ruským silám značné ztráty, hlásí britská rozvědka podle Reuters.

8:14 - Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí navštíví Turecko, informoval jeho úřad. V úterý Guterres zamíří do Moskvy a ve čtvrtek v Kyjeva.

7:40 - Asi osm tisíc nových aut drahých značek uvízlo v belgickém přístavu Zeebrugge kvůli sankcím zakazujícím dodávky luxusního zboží do #Ruska. Luxusní vozy nejnovějších modelů byly určeny k přepravě z Asie do Ruska.

Rusové unesli pracovníky OBSE

Válka na Ukrajině

7:25 - Členové monitorovací mise OBSE byli uneseni na Ruskem okupovaných územích v Donbasu.

7:15 - Rusko umístilo raketové systémy Iskander 60 kilometrů od ukrajinských hranic, uvedl ukrajinský generální štáb. Ruská armáda rovněž ostřeluje pozice ukrajinské armády v doněckém směru z minometů, dělostřelectva a raketometů podél celé frontové linie.

Rusko rozmístilo u hranic rakety Iskander, hlásí Ukrajina

Válka na Ukrajině

7:05 - Izraelská centrální banka poprvé v historii přidala čínský jüan do svých rezervních měn.

7:00 - Ukrajinské síly osvobodily osm osad v Chersonské oblasti, píše Kyiv Independent.

6:45 - V okupované vesnici Vinogradne nedaleko Mariupolu byl nalezen další masový hrob. Podle městských úřadů zde může být pohřbeno nejméně 1000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám