Hlavní obsah

Bartošek: Téma vstupu Ukrajiny do EU musíme zvednout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musíme se zasadit o to, aby Evropská unie přijala Ukrajinu, předestřel na sjezdu KDU-ČSL nově zvolený první místopředseda Jan Bartošek. V rozhovoru pro Novinky řekl, že by to mělo jít ruku v ruce s humanitární a vojenskou pomocí. Také svoje zvolení na post druhého muže KDU-ČSL, vnímá jako signál, že i členové chtěli více reflektovat téma obrany a bezpečnosti v rámci strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a člen KDU-ČSL Jan Bartošek při rozhovoru pro deník Právo

Článek

Na sjezdu jste porazil dosavadní první místopředsedkyni senátorku Šárku Jelínkovou, kterou na místě ale podpořil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Mrzelo vás to?

Beru to tak, že ten, kdo rozhodl, byli delegáti sjezdu. Vyslyšel jsem volání našich členů v regionu, kteří mě k tomu vyzvali. V nějaký moment byl ten hlas tak silný, že jsem si řekl, že pokud to chtějí, tak tu výzvu přijmu.

Jurečka znovu předsedou KDU-ČSL. Lidé očekávají, že jim pomůžeme, apeloval

Domácí

Čím myslíte, že jste členy přesvědčil?

Když jsem jezdil po regionech a bavil jsem se s našimi členy, tak mi říkali, jestli bych nechtěl kandidovat z jednoho prostého důvodu: na Ukrajině vznikla válka a téma bezpečnosti a obrany ČR je v současnosti naprosto klíčové.

Chtěli, aby byl můj hlas na předsednictvu slyšet, aby to i pro nás bylo skutečně klíčové. (Bartošek byl v minulém volebním období členem sněmovního bezpečnostního výboru a platí za experta strany na obranu. – pozn.red.)

V kandidátském projevu jste vytyčil za prioritu strany vstup Ukrajiny do Evropské unie. Co proto můžete jako strana udělat?

Hodně. Naši ministři jezdí na jednání do EU, téma se může zvednout, a jsem přesvěcen, že musí. Ruku v ruce by měla jít dodávka zbraní, humanitární pomoc a podpora Ukrajiny, aby si vybojovala svobodu, a současně ji zakotvit v rámci evropských států a vytrhnout ji ze sféry vlivu Ruska. To, co nás chrání, je členství v NATO a EU.

Europoslanci vyzvali, aby se Ukrajina stala kandidátem vstupu do EU

Evropa

Jaká další témata v souvislosti s válkou považujete za důležitá?

Témat je velké množství. Válka ukázala, že tak, jak fungoval svět doposud, nebude fungovat do budoucna. Musíme reagovat na to, že Rusko je gauner, který je schopný ze dne na den omezit dodávku plynu. Není důvěryhodný partner. Musíme zrychlit procesy, posílit obranyschopnost.

Teď ale hovoříte o prioritách vlády, narážela jsem spíše na změnu v rámci KDU-ČSL…

Tohle je ale otázka bezpečnosti ČR. Takže se to týká i politiky KDU-ČSL. Změnila se válkou.

Vláda představí projekt, který má řešit energetickou závislost na Rusku

Ekonomika

Jak? Co by tedy měla odrážet?

Hlavně potřebujeme nasměrovat ČR k prosperitě a samostatnosti a energetické bezpečnosti. To je to, o co se jedná. Vztah s Ruskem přestal fungovat a my se musíme rychle přizpůsobit téhle změně. Takže to jsou věci zcela zásadní, ať už bezpečnostní a energetické, ale i zahraničně-politické, což se dotýká zase vstupu Finska a Švédska do NATO. Bezpečnostně se svět přepsal a začnou platit nová pravidla.

Anketa

Měla by EU přijmout Ukrajinu jako svého člena?
Ano, co nejdříve.
29 %
Ano, ale až po stabilizaci situace.
21,4 %
Ne.
49,6 %
Celkem hlasovalo 83739 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám