Hlavní obsah

Do Kyjeva dorazili američtí ministři zahraničí a obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na Ukrajinu v neděli dorazili americký ministr zahraničí Antony Blinken a šéf resortu obrany Lloyd Austin. S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mají jednat o dodávkách zbraní. Od začátku války jde o návštěvu nejvýše postavených amerických činitelů.

Foto: Pool, Reuters

Ministr zahraničí USA Antony Blinken

Článek

Zelenskyj dal už dopředu jasně vědět, co od návštěvy očekává. „Nemůžete k nám dnes přijít s prázdnýma rukama, a neočekáváme jen dárky nebo nějaké dorty, očekáváme jasné věci a konkrétní zbraně,“ poznamenal.

Zelenského pozvání Biden nepřijme

Amerika

Spojené státy jsou největším podporovatelem Ukrajiny ve válce proti Rusku, která v neděli vstoupila do 60. dne. Přesto dal na sobotní tiskové konferenci Zelenskyj najevo požadavek, aby Washington ukrajinské armádě dal „ještě těžší a důraznější zbraně“. Podle ukrajinských činitelů jimi mají být systémy protiletecké obrany i tanky a obrněné vozy.

Ukrajinský prezident v sobotu také vyjádřil naději, že by Kyjev mohl – až se zlepší bezpečnostní situace – navštívit i jeho americký protějšek Joe Biden, aby „podpořil ukrajinský lid“.

Reklama

Výběr článků

Načítám