Hlavní obsah

Slovensko i Polsko pod náporem uprchlíků. Přijíždějí i děti z dětských domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší nápor ukrajinských uprchlíků zažívají Polsko a Slovensko. Obě země ho zvládají díky dobré organizaci, ale také obětavosti tisíců dobrovolníků, kteří pomáhají na hraničních přechodech i v azylových centrech.

BEZ KOMENTÁŘE: Davy ukrajinských uprchlíků míří na Slovensko přes hraniční přechod Vyšné NemeckéVideo: AP

 
Článek

Slovenské hranice s Ukrajinou překročilo do čtvrtka přes 79 tisíc Ukrajinců, v naprosté většině žen a dětí. A další tisíce jich přibyly ve čtvrtek. Na hraničních přechodech se však už netvořily několikahodinové fronty jako na začátku týdne.

Padlo přes 9 tisíc ruských vojáků, tvrdí Kyjev

Evropa

Značná část ukrajinských uprchlíků si na Slovensku pro náročné cestě jen oddechla a pokračovala v cestě za příbuznými či známými do dalších evropských zemí, včetně Česka.

Úřady a charitativní organizace na Slovensku ve čtvrtek opakovaně vyzývaly občany, aby místo materiální pomoci posílali na pomoc Ukrajině a uprchlíkům raději finanční příspěvky, protože hlavně u potravin hrozí, že se mohou zkazit.

Teď je nejlepší finanční pomoc, protože sklady jsou přeplněné
Silvia Kostelná, Slovenský červený kříž

„Teď je nejlepší a nejflexibilnější finanční pomoc, protože sklady jsou přeplněné,“ řekla Silvia Kostelná, koordinátorka Slovenského červeného kříže.

Foto: Foto ČTK/AP – Darko Vojinovič

Ukrajinci nastupují do autobusu na přechodu Vyšné Nemecké a míří do slovenského vnitrozemí.

V dětských domovech na Ukrajině se nyní nachází na 98 tisíc sirotků a dalších více než 64 tisíc je v náhradních rodinách, jejich životy jsou ohroženy a potřebují urychleně evakuovat. Sdružení polských vesniček SOS je připraveno v zařízeních v Bilgoraji, Krašniku, Siedlcích i Karlinu poskytnout střechu nad hlavou zatím 1400 z nich, informoval portál wp.pl.

Je to vystoupení z komfortní zóny. Manželé nabídli pokoj v brněnském činžáku uprchlíkům

Válka na Ukrajině

První skupiny sirotků i s vychovateli dorazily do Polska už ve čtvrtek. „Jde nám o to, aby děti nebyly rozděleny a mohly se co nejdříve adaptovat v novém prostředí. S přijetím takového množství dětí ze zahraničí jsou spojeny různé formální i finanční potíže, ale vláda ve zrychleném tempu pracuje na jejich vyřešení,“ uvedli představitelé vesniček SOS.

„Další dva tisíce dětí z dětských domovů, hlavně z východu Ukrajiny, přijme katolické charitativní sdružení Caritas Polska, jehož posláním je pomáhat těm nejslabším,“ informoval agenturu PAP jeho ředitel, kněz Marcin Ižycki.

V Česku je 25 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, v Polsku půl milionu

Domácí

Neobvyklou formu pomoci přátelům zrealizovala zoologická zahrada v Poznani, které se podařilo dostat do Polska z kyjevské zoo šest lvů, šest tygrů, dva karakaly a psa hyenovitého. „Transport obklíčily ruské tanky. Obránci Kyjeva ale dostali zvířata přes nepřátelské linie,“ informovali zástupci poznaňské zoo.

Auta se zvířaty jela různými objížďkami, aby se vyhnula oblastem, kde se bojuje, a ve čtvrtek překročila ukrajinsko-polskou hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám