Hlavní obsah

Ruští vědci maří kolegům schvalujícím válku šanci dostat se do akademie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část ruských akademiků se snaží zabránit tomu, aby byli do Ruské akademie věd zvoleni ti kolegové, kteří podpořili válku proti Ukrajině. Noví členové se volí každé tři roky, v pondělí se začne rozhodovat o obsazení 309 akademických křesel. Zájem o ně má 1700 lidí, uvádí deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ruská akademie věd v Moskvě

Článek

Podle listu nechala skupina ruských vědců kolovat seznam několika desítek kolegů, kteří veřejně podpořili ruskou invazi, podepsali se pod deklaraci podporující válku nebo pod dopisy svých univerzit či institucí anebo vystoupili jen sami za sebe.

Vědci, kteří odmítli nechat publikovat svá jména, protože jim hrozí vězení a trest za kritiku války, sdělili, že se podíleli na vypracování seznamu těch, kdo válku schválili. Zařazení na seznam má zkomplikovat jejich šance na zvolení do akademie.

Stáhněte vojáky, žádali regionální poslanci v Rusku. Zbavili je hlasu

Evropa

Tato instituce zahrnuje vědecká pracoviště pokrývající mnoho vědních oborů a zastoupená v celém Rusku. Má zhruba 1900 členů v Rusku a 450 zahraničních členů, kteří se volby neúčastní.

Noví členové se volí každé tři roky. Příští volba začne v pondělí a půjde v ní o 309 křesel. Z nich 92 je určeno „zavedeným“ vědcům a 217 dopisujícím členům. Konkurence bude velká, protože zájemců je 1700.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám