Hlavní obsah

Rusko se připravuje na ukrajinskou ofenzivu a posiluje obranné pozice na jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko posiluje obranné pozice v oblastech, které okupuje na jihu Ukrajiny, uvedla v neděli ve svém pravidelném hlášení britská vojenská rozvědka. Přesouvá vojáky a techniku mezi Mariupolem a Záporožím a v Chersonu, posiluje bezpečnostní opatření v Melitopolu.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci v tanku v Doněcké oblasti.

Článek

Na jihu země ukrajinská armáda vyvíjí už déle než měsíc tlak na ruské linie a čelní ukrajinští představitelé, mezi nimi prezident Volodymyr Zelenskyj, nedávno upozornili, že armáda chystá ofenzivní operace s cílem Rusy vytlačit z míst, která momentálně ovládají, připomínají britští zpravodajci.

Posilování ruské obrany v této části Ukrajiny lze chápat jako reakci na očekávanou ukrajinskou ofenzivu a na útoky, které Ukrajina podniká na velitelská stanoviště, logistické uzly a místa, kde se shromažďuje velký počet vojáků.

Ukrajina očekává významnou vzpruhu. Střely s doletem 300 kilometrů

Válka na Ukrajině

"Posilování obrany na jihu v době bojů o Donbas zřejmě dokládá, jak vážně ruští velitelé berou hrozbu (ukrajinské ofenzivy)," uvádí britská vojenská rozvědka.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu během návštěvy ruských vojáků v Donbasu nařídil velitelům, aby posílili útoky na všech částech fronty, informoval v sobotu resort, který vede.

Šojgu nařídil zesílit útoky na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Tempo, jakým ofenziva bude sílit, bude zřejmě v příštích dnech kolísavé, uvádí americký Institut pro výzkum války (ISW). Konstatuje také, že Rusové v sobotu podnikli méně pozemních útoků než v pátek, ale pokračovali v silných dělostřeleckých a raketových úderech. Ruské rakety v uplynulých dnech zabily na Ukrajině desítky civilistů.

Podle aktuální svodky ukrajinského generálního štábu ukrajinské síly odrazily ruské útoky v oblasti Slovjansku v Doněcké oblasti. Poté, co Rusové obsadili prakticky celou Luhanskou oblast, chtějí kompletně ovládnout Doněckou oblast.

Agentura DPA uvádí, že šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v neděli informoval, že ukrajinské síly stále kontrolují dvě vesnice v tomto regionu. To odporuje tvrzení Rusů, že ovládají celou oblast.

Informace o situaci na bojišti podávané ukrajinskou i ruskou stranou nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám