Hlavní obsah

Ukrajina očekává významnou vzpruhu. Střely s doletem 300 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina očekává, že jí bude poskytnuto větší množství raketové munice dlouhého doletu, zejména amerických raketových systémů s vícenásobným odpalováním HIMARS. Právě jejich dodávky se ukazují jako přelomový moment ve válce, řekl deníku Financial Times ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní salvový raketomet HIMARS na Ukrajině

Článek

Ukrajina je v posledních třech týdnech použila k úderům na ruské muniční sklady daleko za frontovou linií, čímž poškodila dělostřeleckou mašinérii Moskvy.

Spojené státy se původně zdráhaly systém HIMARS Ukrajincům poslat z obavy, že by takový krok mohl válku eskalovat. Nakonec jim ho poskytly, ale jen s municí s dosahem 80 km naváděnou pomocí GPS.

Moskva obhajuje zabíjení civilistů ve Vinnycji verzí o schůzce vojáků v kulturáku

Válka na Ukrajině

Reznikov nyní řekl, že je přesvědčen, že partneři pošlou další, včetně munice s doletem 300 km.

Zřejmě má na mysli armádní taktickou střelu MGM-140 (ATACMS). Tu lze odpalovat nejen ze systému HIMARS, ale také ze salvových raketometů MLRS M270 na pásovém podvozku.

„Jde to krok po kroku. Když jim dokážeme, že je umíme používat přesně a sofistikovaně, tak získáme delší a delší dosah,“ řekl v rozhovoru Reznikov.

Rusové přišli o další sklad munice. Opět HIMARS?

Evropa

Podle ministra jsou právě západní zbraně s delším doletem a vyšší přesností hlavním důvodem, proč už Ukrajinci neztrácejí tolik vojáků. V květnu přicházela ukrajinská armáda v Donbaském regionu zhruba o 100 vojáků denně.

Pokud má Ukrajina ruské síly zatlačit zpět, potřebuje více raket a více dělostřelectva, soudí Reznikov. „Do konce letošního roku dojde k zásadní změně na bojišti ve prospěch Ukrajiny,“ soudí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám