Hlavní obsah

Ropa dál zlevňuje. Už se prodává pod 100 dolarů za barel

Ceny ropy na světových trzích v úterý klesly nejníže za poslední takřka tři týdny. Za poklesem stojí rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou o příměří, zmírněné obavy z přerušení dodávek nebo rostoucí počet případů covidu-19 v Číně, což podnítilo obavy ze snížené poptávky, uvedla agentura Reuters.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena severomořské ropy Brent se poprvé od začátku března dostala pod 100 dolarů (zhruba 2260 Kč) za barel. V úterý krátce před 13:00 SEČ vykazoval Brent pokles o 7,5 procenta zhruba na 98,90 dolaru za barel.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 7,9 procenta a prodávala se přibližně za 94,80 dolaru za barel.

"Očekávání pozitivního vývoje v rusko-ukrajinských rozhovorech o příměří posílilo naděje na zmírnění napětí na světovém trhu s ropou," uvedl analytik společnosti Fujitomi Securities Tošitaka Tazawa.

Oba druhy ropy spadly pod stodolarovou hranici poprvé od 1. března. Brent ztratil téměř 40 dolarů od maxima ze 7. března, zatímco WTI klesla o více než 30 dolarů od maxima, kterého dosáhla před necelým týdnem.

Slevy na ruskou ropu a další komodity chce využít Indie

Válka na Ukrajině

Za úterním prudkým poklesem stojí také prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který oznámil, že Moskva je pro co nejrychlejší obnovení íránské jaderné dohody z roku 2015. Obnovení jaderné dohody by vedlo ke zrušení sankcí na íránský ropný sektor.

Podle informovaných zdrojů by měl příští týden odcestovat do Bruselu americký prezident Joe Biden. Setkal by se tam s vedoucími představiteli NATO a jednal by o válce na Ukrajině.

Ekonom Cujoši Ueno z organizace NLI Research Institute se domnívá, že i v případě dojednání příměří zůstanou ceny ropy vysoko, protože Západ se bude i nadále snažit izolovat Moskvu prostřednictvím sankcí. To udrží světový trh s ropou v napjatém stavu.

Zlevňování ropy se projevuje také v Česku, kde průměrná cena benzinu třetí den v řadě klesla. Hned o 35 haléřů za jeden den pak klesla i cena nafty.

Benzin zlevnil nejvýrazněji za 11 let, klesla i cena nafty

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám