Hlavní obsah

Putin drží ruské oligarchy na uzdě

Za Putinova předchůdce Borise Jelcina udávali bohatí oligarchové tón i v ruské politice. Ti, kteří bývají dnes označováni za oligarchy, jsou však podle listu The Daily Tele­graph už jen stínem svých předchůdců, aspoň po politické stránce. Ruský prezident totiž nikdy nebyl příznivcem jelcinovských zbohatlíků s politickou mocí a zbavil se jich už před lety.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Oleg Děripaska s ruským prezidentem Vladimírem Putinem

Článek

„Nejvyšší vrstva ekonomické elity s právem zasahovat do politiky prostě přestala existovat,“ konstatuje Taťjana Stanovaja, zakladatelka firmy R.Politik, která nabízí nezávislé analýzy současné ruské politiky.

Olga Chyzhová, politoložka a odbornice na autokratické režimy z Torontské univerzity v Kanadě, k tomu dodává:

„Na rozdíl od jelcinovských oligarchů, kteří byli spíše partnery státu, Putinovi oligarchové nemají žádnou politickou moc. Jejich doménou je výhradně ekonomika. V podstatě dostali hromady peněz, aby se do politiky nepletli. Ti, kteří tuto roli nepřijali, museli odejít do exilu nebo dopadli ještě hůř.“

Lavrovova nevlastní dcera si žije v luxusu v Londýně. Lidé před jejím bytem protestují

Válka na Ukrajině

Většina z nich jen řídí rozsáhlé koncerny, jako jsou plynárenské či ropné podniky. „Prakticky všechna aktiva, která oligarchové spravují – celá průmyslová odvětví –, patří státu, a tím státem je nyní Putin,“ soudí Chyzhová.

Podle ní jsou oligarchové jen manažery pověřenými dohledem nad každodenní činností firem, ale konečným arbitrem je hlava státu.

Kdo vyškrtl oligarchu Děripasku?

Zahraniční

V tisku se sice objevily hlasy několika ruských zbohatlíků, kteří se vyjádřili kriticky k Putinově válce na Ukrajině, podle kremlologů je však mylná představa, že elity, které Putina obklopují, by se teď mohly masově obrátit proti němu.

Finanční bouře, které čelí, by prý naopak mohla mnohé z nich přimět, aby se – přinejmenším krátkodobě – ještě více k Putinovi přimkli.

USA uvalily sankce na ruské oligarchy a politiky, včetně rodiny mluvčího Kremlu

Zahraniční

Ani cílené sankce s nimi údajně moc nepohnou. „Být na sankčním seznamu USA bývalo symbolem vlastenectví. Nyní je to však nutné. Pokud tam nejste, je to podezřelé,“ řekl listu The Financial Times jeden z ruských státních bankéřů.

Bez hlavy Kremlu ztratí ještě více

I když dnešní oligarchové řídí, vládne Putin. „Je jejich ochráncem. Pokud odejde, přijdou o zbývající majetek v Rusku, mohou čelit obvinění z korupce, trestnímu stíhání nebo ještě něčemu horšímu.

Jakkoli je mrzí, že se musí vzdát svého západního majetku, mohou oligarchové ztratit ještě více, pokud je Putin přestane chránit,“ tvrdí Chyzhová.

Česko jména Rusů pod sankcemi tají. Jiné země se zveřejněním problém nemají

Válka na Ukrajině

„Chytří oligarchové chápou, jak to tady funguje, a ti hloupí už nejsou oligarchové. Každý, komu se to nelíbí, je venku, nebo ve vězení,“ dodal k tomu podle Daily Telegraphu nejmenovaný vysoký kremelský úředník.

„Nejbezpečnějším řešením pro oligarchy, a několik z nich se touto cestou již vydalo, je připojit se, přijmout za své agresivně-represivní směřování ruské politiky, přidat se k chóru,“ dodala Chyzhová.

Reklama

Výběr článků

Načítám