Hlavní obsah

Česko jména Rusů pod sankcemi tají. Jiné země se zveřejněním problém nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Německo či Itálie již zveřejnily jména prvních ruských občanů, kterým v rámci sankcí EU kvůli invazi na Ukrajině zmrazily majetky, Česko stále mlčí. Důvodem má být omezená česká legislativa. Novinkám to řekla ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí Michaela Lagronová.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jména nezveřejňujeme,“ uvedla pro Novinky Lagronová.

Odkazovala přitom na zákon o provádění mezinárodních sankcí, jehož výkon má na starost Finanční analytický úřad (FAÚ) spadající právě pod resort financí. Konkrétně se pak jedná o paragraf 16, který jeho zaměstnancům a příslušným orgánům ukládá povinnost zachovávat mlčenlivost o „úkonech učiněných podle tohoto zákona a o informacích získaných při jeho provádění“.

Zmrazování stamilionových majetků Rusů v ČR: V hledáčku i poslanec Státní dumy

Domácí

Výjimky se ale současně vztahují například na orgány činné v trestním řízení či státní zastupitelství.

Mluvčí ministerstva Tomáš Weiss Novinkám již ve čtvrtek potvrdil, že se objevily první případy identifikovaného majetku, byť ne zatím zmrazeného na území ČR podle evropského sankčního seznamu.

Výjimky zřejmě budou

„Samozřejmě si uvědomujeme, že situace, která se děje na Ukrajině, je výjimečná,” doplnila nyní Lagronová s tím, že resort proto průběžně uvádí i dílčí informace, které se týkají finanční hodnoty řešeného majetku.

Připustila však, že se může výjimka vztahovat alespoň na činnost či postavení určitých exponovaných osob.

USA uvalily sankce na ruské oligarchy a politiky, včetně rodiny mluvčího Kremlu

Zahraniční

Narážela tak na příspěvek, který resort také ve čtvrtek uveřejnil na svém oficiálním účtu na Twitteru.

„FAÚ se v tuto chvíli zabývá financemi několika osob a subjektů na sankčních seznamech EU v řádu stovek milionů korun. Mezi osobami v hledáčku FAÚ je např. poslanec ruské Státní dumy či manželka dalšího poslance této dolní komory parlamentu,“ stojí v něm.

„Za rámec toho tweetu zatím nejdeme. Možná se to časem změní,“ uvedla Lagronová a doplnila: „FAÚ řeší velkou škálu věcí.“

Čtvrteční informace jsou ale podle šéfky komunikace aktuální. „Řád řešených prostředků ze sankčních seznamů se ČR týká zatím spíše nižších stovek milionů korun,“ upřesnila Lagronová.

Itálie a Německo „zmrazily” první jachty 

V některých zemích však k prvnímu zmrazení majetku a zveřejnění jmen Rusů došlo. Například německé úřady zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun).

Itálie zabavila miliardáři Melničenkovi jednu z největších jachet světa

Evropa

Italská policie zase zabavila jachty patřící Alexeji Mordašovovi a rusko-běloruskému miliardáři Andreji Melničenkovi. Celkem již rozhodly tamní úřady o zabavení majetku v hodnotě více než 140 milionů eur (3,5 miliardy korun).

Mezitím se státy EU ve čtvrtek shodly na rozšíření seznamu sankcionovaných osob. Nově se na něm objevila jména 160 ruských politiků a oligarchů, včetně šéfa aerolinek Aeroflot nebo zetě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Mezi lidmi, kterým EU zmrazí majetek na svém území a zakáže cesty do unijních států, je konkrétně 146 členů Rady federace, horní komory ruského parlamentu, která ratifikovala smlouvy se samozvanými separatistickými republikami na východě Ukrajiny.

Kde jsou ukrajinští oligarchové? O jednom není slyšet, další zmizel

Válka na Ukrajině

Kromě nich se postihy vztahují i na 14 oligarchů napojených na režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Celkem se unijní opatření vztahují na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám