Hlavní obsah

Kdo vyškrtl oligarchu Děripasku?

Evropská unie kvůli ruskému útoku na Ukrajinu zařadila na sankční seznam 675 lidí včetně řady oligarchů. Jedno jméno však na seznamu zcela překvapivě chybí: Oleg Děripaska, miliardář, který vydělal peníze především v hliníkárnách.

BEZ KOMENTÁŘE: Squateři v Londýně obsadili sídlo ruského oligarchy Olega DěripaskyVideo: AP

 
Článek

Podle Janise Klugeho, odborníka na Rusko z Německého institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky, se Děripaska v posledních letech také částečně podílel na zahraniční politice Kremlu. „Stal se nedílnou součástí Putinova systému,“ řekl Kluge televizi ARD.

Jedná se o výbušnou událost, která v diplomatických kruzích vyvolává údiv
zdroj z Bruselu

V Bruselu je jméno Děripaska známé. Podle týdeníku Die Zeit nechyběl ještě krátce po začátku války na návrhu sankčního seznamu EU. Potvrzují to nezávisle na sobě dva zdroje z různých zemí EU, takže ho někdo musel z listiny vyškrtnout. „Jedná se o výbušnou událost, která v diplomatických kruzích vyvolává údiv,“ citoval list Financial Times zdroj z Bruselu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Oleg Děripaska (vpravo) v rozhovoru s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Děripaska je významným akcionářem ruské automobilky GAZ, mezi jejíž výrobní partnery patřil ještě před několika dny mimo jiné Volkswagen.

Ruští multimiliardáři se začali bouřit

Válka na Ukrajině

GAZ je zároveň zbrojní společností s dlouhou historií. Jeho bojové vozidlo pěchoty BTR-80 a jeho nástupci zůstávají standardními vozidly ruské pěchoty a do akce jdou i na Ukrajině, stejně jako obrněná terénní vozidla typu Tigr. Vojenský expert Gustav Gressel označuje GAZ za páteř ruské armády. „Děripaska na tom samozřejmě vydělává a se svými firmami se osvědčil jako pilíř této války,“ podotýká.

Už v roce 2018 se ocitl na sankčním seznamu USA kvůli vyšetřování z praní špinavých peněz, ohrožování života obchodních konkurentů, nezákonného odposlechu vládního úředníka nebo účasti na vydírání. Minulý čtvrtek ho potrestala i Británie.

Britové zmrazili Abramovičovi, Děripaskovi a dalším oligarchům majetek

Válka na Ukrajině

V písemném zdůvodnění z Londýna se uvádí, že Děripaska jako podnikatel má prospěch z Kremlu a je úzce spojen s aktéry, kteří ohrožují nezávislost Ukrajiny. Na rozšířeném sankčním seznamu EU zveřejněném ve středu večer jeho jméno opět chybí.

Rakousko si oblíbil

„Je záhadou, jak ze seznamu zmizel,“ řekl ARD vysoce postavený diplomat EU. Evropská komise se k případu nechce vyjadřovat s tím, že jednání zůstávají důvěrná. „Všechna rozhodnutí o sankcích přijímají členské státy v Radě jednomyslně,“ odpověděl mluvčí na dotaz. Přinejmenším jedna země Unie nad Děripaskou zatím drží ochrannou ruku.

Také vláda ve Vídni zdůrazňuje, že se k vytvoření sankčního seznamu nesmí vyjadřovat. „Rakousko plně podporuje tento seznam i všechny další,“ potvrdil mluvčí. Děripaska má v Rakousku velmi dobré kontakty. Prostřednictvím ruské holdingové společnosti vlastní téměř třetinu Strabagu, nejvýznamnější stavební skupiny v zemi, která působí v i ČR. V Lechu am Arlberg, kam rád jezdí na dovolenou, si postavil vlastní luxusní hotel Aurelio.

Lavrovova nevlastní dcera si žije v luxusu v Londýně. Lidé před jejím bytem protestují

Válka na Ukrajině

Podle časopisu Forbes investoval do lyžařského střediska 30 milionů dolarů (688 mil. Kč), ovšem Aurelio nyní patří jeho bratranci – prostřednictvím spletité sítě šesti holdingových společností.

Předminulý týden však oligarcha na svém kanálu Telegram veřejně promluvil. Vyslovil se pro co nejrychlejší mírové rozhovory: „Je třeba skoncovat s tímto státním kapitalismem.“ Kritizoval stejný systém, který z lidí, jako je on, kteří v devadesátých letech privatizovali ve stylu „vezmi si, co chceš a jak chceš“, stvořil miliardáře. Následující ráno ruská kolona včetně BVP vyjela na Kyjev.

Přiženil se do jelcinovského klanu
Oleg Děripaska (54) stojí v čele vedení řady ruských firem, např. Basic Element, hliníkárny RUSAL, automobilky GAZ, výrobce letadel Aviacor či pojišťovny Ingosstrach.
Býval nejbohatším mužem v Ruské federaci.
O značnou část majetku přišel během finanční krize v letech 2007 a 2008.
V roce 2020 podle časopisu Forbes činil jeho majetek asi 2,6 miliardy dolarů (59,6 mld. korun) a byl 597. nejbohatším člověkem na světě.
Jeho manželkou byla v letech 2001–2018 Polina Jumaševová a tchánem Valentin Jumašev, zeť prezidenta Borise Jelcina a poradce prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Výběr článků

Načítám