Hlavní obsah

Příkaz ostřelovat Charkov kazetovou municí vydal generál, který si to už vyzkoušel v Sýrii

Charkov

Záběry ženy s ustřelenou nohou z Charkova obletěly v prvních dnech celý svět. Nyní je už definitivně potvrzeno, že Rusové tehdy proti civilistům použili zakázanou kazetovou munici, tedy bomby a hlavice, které mají submunici. Jak zjistila americká stanice CNN, příkaz k tomu vydal generál Alexander Žuravljov, který má na svědomí obdobný brutální útok na syrské Aleppo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na základě analýzy satelitních snímků a vyšetřování na místě identifikovala CNN jednotku, která měla ostřelování Charkova kazetovou municí na svědomí.

Jedná se o 79. raketovou dělostřeleckou brigádu, sídlící v ruském Bělgorodě. Ta provedla útok ne jednou, ale hned jedenácti raketami Směrč s kazetovou municí, cílem byli civilisté v obytných čtvrtích Charkova.

Brigáda se přímo zodpovídá právě generálplukovníkovi Žuravljovi, stejnému muži, který měl podle CNN dohlížet na nejbrutálnější kapitoly syrské války.

Kazetové bomby jsou zakázány mezinárodní smlouvou - Úmluvou o kazetové munici z roku 2010 - která zakazuje používání, přepravu, výrobu a skladování těchto zbraní. Smlouva se odvolává na to, že velká část submunice při dopadu nevybuchuje, takže pak na polích a v obytných oblastech zůstávají nebezpečné předměty, které může zabít nebo zmrzačit lidi. Rusko, Ukrajina, Spojené státy a Izrael patří mezi země, které smlouvu nepodepsaly.

Sedmapadesátiletý Žuravljov sloužil v 80. letech v Československu se skupinou ruských vojáků. Po rozpadu Sovětského svazu se vrátil do Ruska a zpočátku sloužil u tankových jednotek. Třikrát byl nasazen v Sýrii a v roce 2016 se stal tamních velitelem ruských jednotek.

Rusové používají kazetovou munici, protipěchotní miny a fosforové granáty

Evropa

Poté, co se ujal vedení, zvýšila ruská armáda počet útoků na území ovládané povstalci a dokončila obléhání Aleppa. Jeho taktika do velké míry definovala ruský přístup: obléhat, vyhladovět, bombardovat a rozdrtit.

CNN upozorňuje, že v období jeho velení došlo v Aleppu k dramatickému nárůstu zaznamenaných útoků kazetových municí.

Rusko používá na Ukrajině kazetovou munici

Evropa

Podle organizace Violations Documentation Center, která mapuje porušování lidských práv v Sýrii, byla kazetová munice v Aleppu použita 137krát v období od 10. září do 10. října 2016, což představuje 791procentí nárůst oproti průměrnému počtu útoků kazetovou municí v předchozích osmi měsících.

Masakr v Charkově: Rusko útočí na obytné oblasti, desítky mrtvých

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám