Hlavní obsah

Rusové používají kazetovou munici, protipěchotní miny a fosforové granáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko ve válce na Ukrajině používá zbraně, které přinášejí velké utrpení, a mnohými zeměmi jsou proto zakázané. Opakovaně používá kazetovou munici nebo protipěchotní miny, jimiž zasypalo Charkov, kam shazovalo i protipěchotní padákové bomby. Na Donbasu použilo také fosforové granáty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obytnou čtvrť Charkova zasypaly ruské miny Video: Reuters

 
Článek

Hlavice s kazetovou municí byla použita i při raketovém útoku na nádraží v Kramatorsku na konci minulého pracovního týdne. Jasné důkazy přinesla analýza stanice BBC. Její novinář na místě útoku našel řadu důkazů, že raketa Točka měla hlavici se submunicí.

Odpovídají tomu také výpovědi svědků pro list The Washington Post. Uváděli, že po první explozi následovalo několik - čtyři nebo pět - dalších. To je pro tento druh munice typické, protože první exploze rozmetá do okolí submunici, která později sama vybuchuje.

Rakety, které zabíjely na nádraží, nepoužíváme, tvrdí Rusko. Není to pravda

Evropa

Jejímu použití odpovídají i stopy na místě dopadu. Hlavní kráter je relativně malý a z něj se paprskovitě rozbíhají další menší krátery, což je vidět na chodníku. Na zdech je pak patrné poškození střepinami.

„To docela odpovídá dopadu fragmentační submunice, tedy použití kazetové bomby, řekl expert na raketové střely z britského královského institutu zpravodajských služeb RUSI Sidharth Kaushal. „Stopy po dopadu odpovídají submunici, jako je 9N24, hlavice s kazetovou municí ze sovětské éry, kterou může nosit raketa Točka,“ dodal expert.

Foto: Reuters

Ukrajinský vojenský pyrotechnik s nevybuchlou submunicí z ruské kazetové bomby

Právě Točka byla použita při útoku. Hlavice 9N24 nese asi padesát menších „bombiček”, které první výbuch nálože rozmetá do vzdálenosti až 400 metrů, kde pak vybuchují. Mnohé ovšem vzhledem ke stáří hlavice vybuchnout nemusely.

Kazetová munice je speciálně zaměřená na ničení živé síly nepřítele. Konvenci o jejím zákazu z roku 2008 však nepodepsaly ani Rusko, ani Ukrajina.

Charkov zasypaný minami

Rusové v hojné míře také používají protipěchotní miny, v noci na pondělí jimi zasypali obytnou čtvrť v Charkově. „Miny, ano, miny. Rozházeli je po celé oblasti,“ řekl rusky mluvící obyvatel Sergej Nikolajevič. „Nyní to začínají odminovávat,“ dodal k nasazení pyrotechniků.

Další obyvatel dodal: „V noci, v jednu ráno, jsme slyšeli takový divný zvuk, svištivé hvízdání. Všechno to sem popadalo.“

Rusové použili u Kyjeva bomby s bílým fosforem

Válka na Ukrajině

„Jedna padla do popelnice, jsou všude,“ doplnil třetí obyvatel, který potvrdil, že byly rozptýleny kolem jedné ráno.

Pyrotechnik Nikolaj Ovčaruk, který vede odminovávací jednotku, upřesnil typ miny: „Plastikové miny PTM-1M.“ Tyto miny jsou v plastovém olivově zeleném pouzdře dlouhém přes 30 centimetrů. Pouzdro obsahuje asi půldruhého kilogramu tekuté výbušniny.

Tyto miny se nezahrabávají, ale mohou se shazovat z vrtulníků nebo vystřelovat z raketometů ráže 122 mm Grad a 220 mm Uragan v hlavicích pro kazetovou munici.

Biden: Rusko páchá na Ukrajině genocidu

Amerika

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že je Ukrajina nyní „jednou z nejvíce zaminovaných zemí na světě“. Podle něj ruské síly „dělají vše, aby zabily nebo ublížily tolika lidem, kolika to jen lze, a i to v případě, když byly donuceny se stáhnout“.

Dodal, že „bez příslušných rozkazů by to (Rusové) nemohli dělat“ a označil to za další válečný zločin.

Protipěchotní miny jsou zakázány Ottawskou úmluvou z roku 1997, tu ale Rusko nepodepsalo. Ukrajina ji podepsala v roce 1999 a ratifikovala v roce 2005. Po propuknutí války na Donbasu v roce 2014 varovala, že pokud to bude vojensky nutné, od úmluvy odstoupí. Protipěchotní miny jsou velmi účinný prostředek k likvidování živé síly nepřítele.

Střepinové bomby na padácích

Rusko také začalo v Charkově používat střepinové bomby shazované na padácích, známé jako parafrag (parachute fragmentation bomb). „Nepřítel bombardoval Charkov měsíc a půl. V posledních dvou dnech vedle min, granátů a raketometů Grad strádá Charkov i novým typem bombardování, ruští útočníci shazují padákové bomby,” uvedlo tiskové oddělení charkovské radnice a připojilo výzvu starosty Ihora Terechova: „Žádám obyvatele, aby se jich v žádném případě nedotýkali a hned informovali záchranáře.”

Server Ukrinform uvedl, že svědci viděli tyto bomby shazovat 8. dubna na okrajích Charkova, kde bylo zničeno sedm domků.

Rusku docházejí zbraně, pašuje je z Iráku a Íránu, píše Guardian

Evropa

Američané tento typ střepinových bomb v minulosti s úspěchem využili k ničení japonských letadel na letištích. Padák zpomaloval jejich let, takže je bylo možné shazovat z nižších výšek, aniž by jejich výbuch poškodil vlastní letadlo. Hlavně se však nezabořily a citlivá pojistka je dovedla k explozi těsně nad zemí, takže se střepiny rozprskly. Účinné jsou proti živé síle i nepancéřovaným vozidlům nebo letadlům. Považují se za ideového předchůdce kazetových bomb.

Fosforové granáty

Ukrajina také podezřívá Rusko z použití fosforové munice v Mariupolu. Že by tam mohly ruské síly použít fosforové granáty, varovala Británie. Podle její zpravodajské služby byly granáty s bílým fosforem už použity v jiných částech Doněcké oblasti.

Munice s bílým fosforem se nesmí používat nad obydlenými oblastmi, mimo ně ji lze používat k osvětlení bojiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám