Hlavní obsah

Přehled ruských lží, díl 2.: Ukrajinu jsme nenapadli, Kyjevu vládnou neonacisté a narkomani

Na Ukrajině v pátek začal šestnáctý den ruské invaze. O zahájení vojenské operace v zemi Rusko dlouho lhalo a nejinak se chová i během jejího průběhu. Kvůli zvyšujícímu se počtu lživých ruských výroků přinášejí Novinky jejich další přehled.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Cílíme jen na vojenské objekty a infrastrukturu,“ tvrdí Moskva.

Rusko na civilní cíle na Ukrajině zaútočilo několikrát. OSN ve čtvrtek uvedla, že při útocích zemřelo už nejméně 550 civilistů a 41 z nich měly být děti. OSN ale také dodává, že tato čísla jsou ve skutečnosti mnohem vyšší. Agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na ukrajinské záchranné složky už na začátku března informovala o více než 2000 mrtvých civilistech.

Válku nezačneme, vojáky stahujeme. Přehled ruských lží

Evropa

„Nevylučuji, že někdo chtěl, aby Rusko zabředlo do Západem uměle vytvořeného konfliktu na Ukrajině. Neplánujeme napadnout další země a nenapadli jsme ani Ukrajinu,“ uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Invazi na Ukrajinu, respektive „speciální vojenskou operaci“, jak ji Moskva nazývá, zahájilo Rusko 24. února, a to s cílem „denacifikovat a demilitarizovat“ Ukrajinu. Putinův projev o invazi byl předtočen o dva dny dříve, než byl vysílán. Poslanec Státní dumy Rifat Šajchutdinov 4. března prozradil, že invazi na Ukrajinu plánovalo Rusko nejméně rok.

Ruský útok na nemocnici v Mariupolu: Zemřeli tři lidé včetně malé holčičky

Válka na Ukrajině

„Zdá se, že pro nás bude snazší dohodnout se s vámi (ukrajinskými vojáky) než s tou bandou narkomanů a neonacistů, kteří okupují Kyjev a celý ukrajinský lid si vzali jako rukojmí,“ vyzýval ruský prezident Vladimir Putin ukrajinské vojáky k puči.

Putin o ukrajinské vládě v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským několikrát hovořil jako o narkomanech a neonacistech. Ani pro jedno z toho nemá důkazy. Zelenskyj se navíc otevřeně hlásí ke svému židovskému původu a jeho předkové zahynuli při holokaustu.

„Na území Ukrajiny vznikla síť více než 30 biologických laboratoří. Experimentují se smrtícími patogeny,“ viní Moskva Ukrajinu.

Moskva tvrzení o tom, že Ukrajina vyvíjí jaderné a biologické zbraně, stupňuje. Svou roli mají v pozadí sehrát také Spojené státy. Konspirační teorie o biologických zbraních na Ukrajině ale razí Rusko už několik let. V minulosti stejně hovořilo také o Gruzii. Svá tvrzení ale nikdy neopřelo o důkazy. Ukrajinský prezident tato nařčení odmítl se slovy, že „chcete-li znát plány Ruska, podívejte se na to, z čeho obviňuje ostatní (země).“

„Vladimir Putin informoval o provokaci ukrajinských radikálů v oblasti Záporožské jaderné elektrárny,“ komentoval Kreml.

Svět se, vzhledem k relativně nedávné zkušenosti s havárií jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986 zhrozil, když média informovala o tom, že Rusko ostřeluje jadernou elektrárnu v Záporoží. Putin to tehdy odmítl se slovy, že za ostřelování jaderné elektrárny mohou Ukrajinci, respektive ukrajinští radikálové. Za útoky ale stáli ruští vojáci, což ve středu mimoděk potvrdila agentura TASS, když informovala o tom, že příslušníci ruské gardy převzali plnou kontrolu nad Záporožskou elektrárnou.

Následky útoku na nemocnici v MariupoluVideo: AP

„V bojových operacích nejsou a nebudou žádní vojáci vykonávající povinnou vojenskou službu. Nedojde ani k dodatečnému povolání záložníků,“ tvrdil Rusům Putin.

Už 28. února ruští velitelé nutili násilím vojáky, aby šli do války s Ukrajinou. Na bojiště byli posláni čerstvě odvedení vojáci základní prezenční služby, kteří do ní nastoupili teprve nedávno.

„Záklaďáci“ jeli k hranicím s Ukrajinou na manévry. Na místě jim ale náhle změnili status na vojáky z povolání, kteří se upsali armádě na delší dobu, a oni byli vrženi do války. Rusko už zřejmě začíná povolávat i zálohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám