Hlavní obsah

Za ostřelování jaderné elektrárny mohou Ukrajinci, tvrdí Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za incident z 3. března v Záporožské jaderné elektrárně nesou odpovědnost ukrajinští radikálové, řekl v neděli ruský prezident Vladimir Putin. Napsala to agentura Reuters s odkazem na Kreml. Putin hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem.

Foto: Zaporizhzhya Npp, Reuters

Palba na jadernou elektrárnu v Záporoží

Článek

„Vladimir Putin informoval o provokaci ukrajinských radikálů v oblasti Záporožské jaderné elektrárny,“ komentoval Kreml Macronův dotaz na okolnosti požáru v areálu jaderné elektrárny. Doplnil, že „úroveň radiace je normální“.

Rusko se stalo terčem hlasité kritiky poté, co se ze čtvrtka na pátek rozhořely boje v Záporožské jaderné elektrárně, kterou následně ovládli ruští vojáci. Hořelo v pětipatrovém výcvikovém zařízení, požár se však podařilo uhasit. Záporožská elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě.

Na sociálních sítích se objevilo video z velínu jaderné elektrárny, na němž je slyšet, jak personál zařízení vyzývá útočníky k zastavení palby.

Ruští vojáci po ostřelování obsadili jadernou elektrárnu v Záporoží

Válka na Ukrajině

Putin v neděli také obvinil Ukrajinu z toho, že brání civilistům opustit ukrajinské přístavní město Mariupol.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko sdělil, že kvůli pokračujícímu ruskému ostřelování selhal i druhý pokus civilisty z obléhaného Mariupolu evakuovat. O přerušení evakuace informoval i Červený kříž.

Druhý pokus o evakuaci civilistů v Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám