Hlavní obsah

Žádné biologické zbraně nevyrábíme. Ale zřejmě to plánujete vy, odmítl Zelenskyj nařčení Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj se v projevu ohradil proti tvrzení Ruska, že Ukrajina na svém území s pomocí USA vyvíjí chemické nebo biologické zbraně. Naopak varoval, že chemické zbraně by mohla použít ruská strana.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj reagoval na ruská obvinění, která se týkají údajného vojenského biologického programu na Ukrajině.

Velitel vojsk radioaktivní a chemické ochrany v ruské armádě Igor Kirillov ve čtvrtek podle ruského vysílání stanice BBC tvrdil, že ruští vojáci objevili na Ukrajině chemické laboratoře. Ty podle něj vyvíjely nebezpečné nákazy, které měly být na území Ruska zavlečeny pomocí ptáků.

„Údajně připravujeme chemický útok. Takové tvrzení mě skutečně znepokojuje, protože, chcete-li znát plány Ruska, podívejte se na to, z čeho obviňují ostatní,“ řekl Zelenskyj.

„Na našem území nejsou vyvíjeny žádné chemické zbraně ani jiné zbraně hromadného ničení,“ uvedl.

Britská ministryně: Použitím chemických zbraní na Ukrajině by Putin udělal další vážnou chybu

Válka na Ukrajině

„Rozhodli jste se teď provést dechemizaci Ukrajiny? Za použití čpavku nebo fosforu? Kam povedou vaše útoky? Na porodnici v Mariupolu? Kostel v Charkově? Dětskou nemocnici v Kyjevě? Nebo na laboratoře, které jsou na Ukrajině ještě z doby Sovětského svazu a věnují se běžnému výzkumu?“ narážel Zelenskyj v projevu na nedávné ruské útoky na civilní cíle.

V projevu dále uvedl, že se ukrajinským silám podařilo do nejhůře zasažených měst dostat zásoby potravin a léků. Dodal však, že města Mariupol a Volnovacha zůstávají „zcela zablokována“.

Reklama

Výběr článků

Načítám