Hlavní obsah

Invazi jsme plánovali nejméně rok, přiznal ruský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Když minulý čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin oznámil začátek vojenské operace na Ukrajině, ukázalo se, že jeho projev byl o dva dny předtočen. Výrazně dopředu ale byla zřejmě naplánována celá invaze. Podle poslance Rifata Šajchutdinova ji Moskva začala připravovat už před rokem.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Ruští vojáci u Rostova na Donu

Článek

„Tuhle operaci jsme neudělali spontánně. Připravovali jsme se na ni přibližně rok, možná déle,“ řekl Šajchutdinov pro První kanál. Poslanec Státní dumy dodal, že kdyby nedošlo k invazi na Ukrajinu, čelilo by útoku Rusko.

Ukrajinu chceme celou, řekl Putin. Lžete sám sobě, odpověděl Macron

Zahraniční

„Jakmile jsme obdrželi zpravodajské informace a zjistili, že je (Ukrajinu) můžeme v zahájení útoku o dva dny předstihnout, jednali jsme. Své občany samozřejmě budeme chránit,“ pokračoval Šajchutdinov a narážel na Rusy obývající území povstaleckých republik v Donbasu.

Dva dny před zahájením invaze Rusko na žádost šéfů těchto samozvaných republik Luhaňsku Leonida Pašnika a Doněcku Denise Pušilina uznalo nezávislost obou republik.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

I přes dlouhou přípravu, se Rusku nedaří při útoku tak, jak si představovalo. Od začátku invaze, která trvá týden, přišlo na Ukrajině podle Kremlu už o pět set vojáků, Ukrajina tvrdí, že je to 9000. Pro porovnání: za devět let konfliktu v Čečensku mezi lety 1999 až 2008 přišlo o 3700 vojáků.

I přes značné ztráty ale Putin ve čtvrtek během telefonického rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem uvedl, že dál trvá na odzbrojení Ukrajiny a její kapitulaci. Putin zdůraznil, že cílů vojenské „speciální operace“, jak Rusko válku nazývá, bude dosaženo v každém případě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám