Hlavní obsah

Platební neschopnost se zatím nekoná. Rusko splatilo další dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko pokračuje ve splácení svých zahraničních dluhů. Minulý týden splatilo dva dluhopisy ve výši 117 milionů dolarů (zhruba 2,6 miliardy Kč) a v pondělí zaplatilo úroky ve výši 66 milionů (zhruba 1,5 miliardy Kč) z dalšího dluhopisu splatného do konce měsíce. V pondělí tuto platbu v dolarech zpracovala americká banka JPMorgan, uvedl server Business Insider.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Moskva zatím nenaplňuje očekávání mnoha analytiků a investorů, kteří Rusku vlivem přísných ekonomických sankcí ze strany západních zemí předpovídají brzkou platební neschopnost.

Své zahraniční pohledávky zatím Rusko splácí a odvrací tak hrozbu platební neschopnosti, v níž bylo naposledy během bolševické revoluce před více než 100 lety, když komunisté odmítli platit carovy dluhy.

Rusko splatilo úroky a vyhnulo se platební neschopnosti

Válka na Ukrajině

Velkým testem v tomto ohledu byl minulý týden, kdy Rusko muselo věřitelům zaplatit 117 milionů dolarů ve dvou dolarových dluhopisech. Ministr financí Anton Siluanov varoval, že země možná splatí svůj dluh v rublech, pokud nebude schopna odeslat platbu v dolarech. Kvůli západním sankcím totiž Rusko přišlo zhruba o polovinu svých celkových devízových rezerv ve výši 640 miliard dolarů.

Splátka v rublech by se ale z právního hlediska rovnala platební neschopnosti, upozorňovali ekonomové. Nakonec se tak nestalo a dluh byl splacen v americké měně. A stejně tak se stalo i v pondělí, kdy Rusko zaplatilo dalších 66 milionů dolarů.

Mají ho hodně, ruské zlato ale nikdo nechce

Válka na Ukrajině

Moskva ale stále není z nejhoršího venku. Jen letos musí zahraničním věřitelům zaplatit další 4,5 miliardy dolarů (zhruba 100,7 miliardy Kč), z toho 549 milionů (zhruba 12,3 miliardy Kč) tento měsíc. Důležitý pak je i termín 4. dubna, kdy vyprší splatnost dvoumiliardového dluhopisu, upozornil Business Insider.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám