Hlavní obsah

Naše město zmizelo, pláčou lidé z Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokoškolská učitelka Halyna Jermakovová strávila celý dosavadní život v Mariupolu. Teď se děsí, že o rodné město i přátele navždy přišla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na bombardování průmyslové zóny v MariupoluVideo: Azov, Reuters

 
Článek

„Město, ze kterého jsme včera odjeli, už prakticky neexistuje. Všechna náměstí, fontány, památky, všechno zmizelo. Nezbylo vůbec nic, jen hromady trosek,“ řekla reportérům ukrajinské televize 5. kanal v Záporoží, kam se po dvaceti dnech v krytu obléhaném ruskými vojsky dostala mezi zhruba čtyřmi tisíci uprchlíky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mariupolská čtvrť je po intenzivních bojích těžce poškozenáVideo: Reuters

„Žili jsme tam bez denního světla, vody, jídla. Osm stupňů mráz a pořád kolem nás do­padaly bomby,“ vyprávěla o životě v krytu. „Nemáme nic. Ztratili jsme všechno. Vůbec přitom nejde o věci. Naši přátelé, známí, nevíme, kde jsou, co je s nimi,“ rozplakala se Halyna.

Dneska žijeme, zítra možná ne. Lidé popsali, jak žili v krytech v Mariupolu

Evropa

Na počátku blokády žilo podle úřadů ve městě na 400 tisíc lidí. Přes 2300 jich už podle oficiálních údajů zemřelo, ale pod sutinami zřícených budov jich může být přinejmenším dvojnásobek, odhaduje Serhij Orlov, zástupce starosty.

Není přitom stále jasný osud obyvatel, kteří se schovávali v krytu divadla, jež minulou středu ruský útok prakticky srovnal se zemí. Víc než stovka živých a nezraněných se dostala na povrch, zatímco přinejmenším další tisícovka údajně ještě zůstala pod zemí. Zda bombardování někdo z nich přežil, není jisté.

Biden jede do Varšavy. Bude jednat o Ukrajině

Válka na Ukrajině

Nikde se nepracuje

Orlov portálu Forbes.ua řekl, že ruské útoky zničily 80 až 90 procent budov. „Podnik Azovstal je rozbombardovaný. Úplně,“ řekl.

Ve městě podle místostarosty nepracuje žádný podnik a obnovení kdysi prosperujících továren nebude prý nikdy možné. Nepoškozena nezůstala ani jediná civilní budova v tomto významném přístavním městě, dodal Orlov.

Foto: Pavel Klimov, Reuters

Zničený dům v Mariupolu

Reklama

Výběr článků

Načítám