Hlavní obsah

Slováci zadrželi trojici podezřelou ze špionáže pro Rusko

Aktualizováno

Národní kriminální agentura (NAKA) zadržela v uplynulých dnech tři osoby podezřelé ze špionáže pro Rusko. Podle Denníku N má jít o plukovníka ze slovenského ministerstva obrany, příslušníka Slovenské informační služby a osobu, která je spojena s dnes už vypnutým dezinformačním webem Hlavné správy. Ministerstvo zahraničí zároveň oznámilo vyhoštění tří ruských diplomatů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tyto osoby měl podplácet zaměstnanec ruského velvyslanectví v Bratislavě.

„Minimálně jeden ze zadržených se k trestnému činu přiznal,“ uvedl list. Denník N předpokládá, že v nejbližších hodinách Slovensko vyhostí několik ruských diplomatů.

Slovenská diplomacie si v této souvislosti předvolala ruského velvyslance v Bratislavě Igora Bratčikova a oznámila mu vyhoštění tří ruských diplomatů. Území Slovenska musí opustit do 72 hodin. „Jejich působení bylo v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

Prchající děti trápí panické ataky, říká dobrovolník na košickém nádraží

Válka na Ukrajině

Slovenská policie i úřad speciální prokuratury tvrdí, že akce byla spuštěna po zachycení podezřelých informací slovenským vojenským zpravodajstvím.

Čeští vojáci u Liptovského Mikuláše postavili tábor pro 400 uprchlíků

Evropa

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď opakovaně upozorňoval, že web Hlavné správy je financovaný ruskou ambasádou v Bratislavě. Web zveřejňoval od roku 2018 prokremelskou propagandu.

Slovensko naposledy vyhostilo tři ruské diplomaty po aféře Vrbětice. Bylo to gesto podpory České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám