Hlavní obsah

Čeští vojáci u Liptovského Mikuláše postavili tábor pro 400 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liptovský Mikuláš

Čeští vojáci u Liptovského Mikuláše na Slovensku postavili tábor pro 400 uprchlíků. Provozovat ho budou nejméně měsíc. Česká armáda to dnes uvedla na svém Twitteru. Stovka vojáků k východnímu sousedovi odjela v pondělí, s sebou vezla stany a další nezbytný materiál.

Foto: Armáda ČR

Čeští vojáci budují u Liptovského Mikuláše tábor pro uprchlíky z Ukrajiny.

Článek

„Na slovenskou žádost jsme postavili u Liptovského Mikuláše humanitární tábor pro 400 uprchlíků z Ukrajiny. Přivezli jsme stany a potřebné zázemí. Budeme ho provozovat minimálně měsíc,“ uvedla armáda.

Na Slovensko v pondělí vyjeli logistici z Pardubic a Lipníku nad Bečvou. Na místě nyní působí v rámci společného cvičení. Většina vojáků se následně ze země vrátí a s provozem tábora bude pomáhat asi dvacítka příslušníků české armády.

Nabídněme i gripeny, chce Bartošek

Slovenská i česká vláda již jejich působení v počtu až 50 vojáků schválily, ve čtvrtek vyslání odsouhlasil branný výbor české Sněmovny. A to v rámci mandátu pro až 650 vojáků, z nichž většina bude na Slovensku působit u mnohonárodní jednotky Severoatlantické aliance. Kromě Česka a Slovenska se do ní zapojí i Německo, Polsko, Nizozemsko, Slovinsko a Spojené státy.

Posilování východního křídla NATO: Česko pošle na Slovensko šest stovek vojáků

Válka na Ukrajině

NATO jejím zřízením reaguje na ruskou agresi na Ukrajině. Podobné jednotky vzniknou také v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Vyslání českých vojáků pro humanitární i alianční misi musí ještě schválit obě komory Parlamentu.

Foto: Armáda ČR

V táboře najde azyl až 400 lidí.

Česká republika zároveň na pomoc svému východnímu sousedovi při zvládání migrace Ukrajinců prchajících před válkou poslala policisty. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) by Česko také mělo Slovensku nabídnout, že české gripeny budou hlídat jeho vzdušný prostor do doby, než dostane moderní stíhací stroje z USA. Řekl to na čtvrteční bezpečnostní konferenci na Pražském hradě. Působení letadel na území druhého státu umožňuje smlouva, kterou Česká republika a Slovensko již dříve uzavřely.

Reklama

Výběr článků

Načítám