Hlavní obsah

Mariupol Rusům dál vzdoruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Jihoukrajinské město Mariupol, těžce zkoušené údery ruských sil od prvních dnů invaze na Ukrajinu, stále do rukou agresora nepadlo. Agentuře Unian to řekl starosta Vadym Bojčenko. Podle něj ruská armáda nepřišla Mariupol „osvobodit“, ale vymazat ze zemského povrchu i s jeho obyvateli. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková obvinila okupanty, že násilně odvážejí Ukrajince do Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mariupol zblízka: V troskách zničeného města stále žijí lidéVideo: Reuters

 
Článek

Vereščuková podle agentury Unian obvinila ruské síly z násilné „evakuace“ lidí, a to i z Mariupolu, do Ruska. Řekla, že okupanti takto dosud zřejmě vyvezli už na 40 000 Ukrajinců. Kyjev si opakovaně stěžuje, že ruské síly i palbou brání evakuaci civilistů z obklíčených měst a obcí, včetně Mariupolu, směrem do Ukrajiny a snaží se lidi vyvážet do Ruska.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Děti před budovou poškozenou ostřelováním v Mariupolu

Podle Vereščukové se z Mariupolu musí evakuovat přes 100 000 lidí. Před ruskou invazí město mělo kolem 430 000 obyvatel.

Rusko násilně uneslo 402 000 Ukrajinců, tvrdí ombudsmanka

Válka na Ukrajině

„Nad městem vlaje ukrajinská vlajka. Dnes město Mariupol zůstává ukrajinským městem,“ prohlásil Bojčenko. Poukázal na to, že město je v obklíčení od pátého dne zahájení ruské invaze a líté boje o něj dál pokračují. Některé okrajové části Mariupolu podle starosty sice Rusové ovládli a obklíčení se stahuje, ale město stále kontrolují ukrajinské ozbrojené síly.

Rozhovor Bojčenko poskytl v 30. den ruské agrese, tedy už v pátek. Ruské síly ale během víkendu zatím úplné ovládnutí Mariupolu neohlásily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé Mariupolu byli evakuováni do ruského TaganroguVideo: Reuters

Město je neustále intenzivně ostřelováno a bombardováno bez rozlišování civilních a vojenských cílů. Například nálet spáchaný minulý týden na Činoherní divadlo, v němž se skrývalo přes 1000 lidí, si podle místních úřadů vyžádal kolem 300 mrtvých. Ruská palba zničila i městskou nemocnici.

FOTO: Zkáza Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám