Hlavní obsah

Lipavský: Reputaci potížistů už nemáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Česká republika už nemá reputaci potížistů v Evropě. Při návštěvě Varšavy to uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Pochválil Polsko, že hraje v aktuální krizi zásadní roli a do velké míry stojí za ukrajinským úspěchem.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský a jeho polský protějšek Zbigniew Rau

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Pro Ukrajinu jsme již za ČR uvolnili prostředky ve výši 22 milionů eur (541 milionů korun) a dalších 18 milionů eur (443 milionů korun) je na cestě,“ řekl po skončení konference českým novinářům Lipavský.

Dodal, že celková částka pomoci už dosahuje jedné miliardy eur (24,6 miliardy korun), pokud se vezmou v potaz i dary od veřejnosti a soukromých firem.

Lipavský: Polsko představilo nabídku, jak dopravit ropu do českých rafinerií

Zahraniční

Na dotaz Novinek, zda má od partnerů signály, že se vnímání Česka a visegrádské čtyřky jakožto unijních „potížistů“ zlepšila, odvětil stroze: „Žádnou takovou reputaci už nemáme.“

Myšlenku následně rozvinul po jednání s polským protějškem Zbygniewem Rauem.

„Visegrádskou spolupráci před 30 lety zakládal Lech Walesa a Václav Havel. Jako Středoevropané máme mnoho společného. Pojďme to hledat. Předsednictví převezme Slovensko, tak se nechme překvapit, zda dojde ke změně pojetí,“ doplnil Lipavský.

Nezávislost na Rusku musí být prioritou

Šéf české diplomacie ocenil zejména vojenskou a humanitární pomoc, kterou Poláci na Ukrajinu posílají.

„Polsko hraje v tomto opravdu klíčovou a zásadní roli. Do velké míry stojí za ukrajinským úspěchem,“ řekl Lipavský.

Hlavním tématem rozhovorů byla série krizí, kterou válka na Ukrajině způsobila. Ministr Rau uvedl, že rozhodnutí Ruska zastavit plyn do Polska nebylo pro jeho vládu překvapením.

„Už delší dobu jsme na to byli připraveni. Poněkolikáté jsme si uvědomili, že nezávislost na nesolidních a agresivních dodavatelích energií by mělo být prioritou evropské politiky,“ uvedl Rau.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský na setkání s novináři

Polská strana představila na čtvrtečním jednání nabídku, jak by bylo možné dopravit ropu do dvou českých rafinerií držených polskou společností PKN Orlen v dřívějším termínu než za dva či tři roky.

„Polská strana představila konkrétní nabídku, jak bychom mohli ‚dostat‘ ropu do dvou českých rafinerií, které jsou shodou okolností drženy polskou PKN Orlen, dříve,“ řekl Lipavský.

„Nicméně to je nabídka, která byla pouze vznesena. Teď se musíme zabývat tím, nakolik je realizovatelná, co to všechno znamená,“ dodal. Rafinerie jsou v Kralupech nad Vltavou a Litvínově.

Reklama

Výběr článků

Načítám