Hlavní obsah

Azovstal je pod ruskou palbou navzdory Putinovu rozkazu. Uvězněným lidem dochází voda i jídlo

Mariupol

Zhruba tisícovka civilistů se stále ukrývá v tunelech oceláren Azovstal v Mariupolu. Dochází jim pitná voda a jídlo. Děti jsou na pokraji vyčerpání. Na Facebooku to uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová. Ruští okupanti navzdory rozkazu Vladimira Putina ocelárny dále ostřelují.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Železárny Azovstal

Článek

„Ruská armáda město ostřeluje a bombarduje, nedovoluje humanitární pomoc, provádí nucené deportace obyvatel města do Ruska. V závodě Azovstal žije asi 1000 pokojných obyvatel, včetně starých lidí, žen a mnoha dětí, dokonce i kojenců a asi 500 zraněných vojáků,“ napsala na Facebooku Denisovová.

Uvedla, že situace na posledním nedobytém území Mariupolu je katastrofální. „Dochází jim pitná voda, mají málo jídla, lidé v protiatomovém krytu vůbec nevidí sluneční světlo. Děti jsou na pokraji vyčerpání a potřebují komplexní péči,“ napsala.

Postěžovala si také na skutečnost, že navzdory rozkazu Vladimira Putina pokračují ruské jednotky v ostřelování a neumožňují tak lidem evakuovat se do bezpečí.

Rusko ničilo ocelárny bombami proti bunkrům, v podzemí uvěznilo civilisty

Evropa

K zorganizování evakuace obyvatel Mariupolu, který je už téměř dva měsíce obléhán ruskými vojáky, v pátek důrazně vyzval starosta Vadym Bojčenko. „Potřebujeme jen jednu věc – úplnou evakuaci. V Mariupolu zůstává asi 100 tisíc lidí,“ řekl podle Reuters ve vysílání ukrajinské televize.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že ve městě je uvězněno 120 tisíc civilistů a že Kyjev se snaží dohodnout s Moskvou jejich výměnu za ruské zajatce. Kreml však podle svých vyjádření trvá na tom, aby se obránci Mariupolu vzdali.

Britská rozvědka: Putin ustoupil od útoku na Azovstal, aby mohl použít jednotky jinde

Evropa

Moskva údajně navrhla dočasné příměří, pokud se vojáci z Azovstalu vzdají. Podle ujištění ruského generála Michaila Mizinceva je ruská strana na dočasný klidový režim ochotna přistoupit kdykoli a umožnit, aby se po složení zbraní z oceláren evakuovali vojáci i civilisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám