Hlavní obsah

Rusko oplácí západní dodávky zbraní vražděním civilistů raketami. A nestydí se tím pak ještě vyhrožovat

Moskva

Válka na Ukrajině skončí, až západní státy přestanou zásobovat Ukrajinu zbraněmi, řekl v úterý při návštěvě Turkmenistánu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Uvedl to pár hodin poté, co Rusko vypálilo rakety na nákupní centrum v Kremenčuku, což okamžitě začalo maskovat dezinformacemi. Nejméně 20 civilistů bylo zabito.

Foto: Andriy Andriyenko, ČTK/AP

Hračka na zemi po dopadu ruské rakety na nádraží v Kramatorsku (archivní foto)

Článek

Na tiskové konferenci během návštěvy Turkmenistánu Lavrov popřel, že by ruské síly v pondělí zaútočily na nákupní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk, píše agentura Reuters. Při útoku bylo zabito nejméně 20 civilistů.

Zelenskyj ukázal video dopadu rakety na obchodní centrum

Válka na Ukrajině

Zopakoval nepodložené tvrzení ruského ministerstva obrany, že byl obchodní dům zavřený a že vzplál pouze poté, co se rozšířil oheň z vedle zasaženého hangáru, ve kterém Ukrajinci údajně schovávali munici. Obě tvrzení vyvrátili reportéři BBC.

Následně zcela otevřeně vzkázal Západu, že Rusko pokládá ukrajinské civilisty za rukojmí. „Říkám to proto, abych demonstroval, že čím více bude (Západ) dodávat zbraně, které mají za cíl prodloužit konflikt a prodloužit utrpení civilistů, kteří žijí pod konstantním ostřelováním ukrajinského neonacistického režimu, tím více úkolů budeme provádět. A tyto úkoly budou dokončeny,“ citovala Lavrova stanice Sky News.

Šéf ruské diplomacie se už podobně vyjádřil zkraje června, kdy varoval Západ, aby neposílal Ukrajině zbraně delšího doletu. Z jeho rétoriky navíc plyne, že ještě neopustil příběh o údajném „ukrajinském neonacismu“  navzdory tomu, že i v tomto ohledu důkazy pokulhávají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruského útoku na nákupní centrum plné lidí v KremenčukuVideo: AP/Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám