Hlavní obsah

Zelenskyj ukázal video dopadu rakety na obchodní centrum

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu zveřejnil záznam z videokamery, která podle něj zachytila dopad rakety na nákupní centrum v ukrajinském Kremenčuku. Při pondělním útoku podle posledních informací zemřelo nejméně 20 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Dopad rakety na obchodní centrumVideo: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

 
Článek

Videozáznam nelze nezávisle ověřit. Zpravodajský portál Meduza ale zveřejnil souřadnice místa, kde podle něj záznam vznikl. Souřadnice odkazují na prostranství před obchodním centrem Amstor.

Záznam se objevil v závěrečné části Zelenského pravidelného videoprohlášení. Prezident podtrhl, že Rusko záměrně zaútočilo na obchodní centrum, kde se v tu chvíli nacházeli civilisté. Ruské síly podle něj chtěly usmrtit „co nejvíce lidí v obyčejném nákupním centru v klidném městě“.

„Za tento akt státního terorismu se bude Rusko zodpovídat. Na bojišti na Ukrajině, cestou zpřísnění sankcí a dozajista před tribunálem,“ uvedl Zelenskyj.

Foto: Cctv Via Instagram @zelenskiy_of, Reuters

Raketa těsně před dopadem na obchodní centrum.

Moskva popřela, že by ruská armáda cílila na obchodní centrum. Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS prohlásilo, že jeho vzdušné síly podnikly úder na hangáry s americkými a evropskými zbraněmi v Kremenčuku a až detonace munice vedla k požáru v nedalekém nákupním centru, které mělo podle ruského tvrzení navíc být mimo provoz.

Extrémně nepřesná střela

Ukrajinská armáda uvedla, že šlo o protilodní raketu sovětské výroby Ch-22. Ta je extrémně nepřesná, inerciální naváděcí systém této střely zajišťuje přesnost „plus minus několik letadlových lodí“.

Taková přesnost je přijatelná maximálně pro střely s jadernou hlavicí, pro jakékoli jiné nikoli. Jak uvádí dobrovolnický Projekt 7,62, který mapuje používání zbraní od začátku války, Ch-22 je naprosto nevhodná pro účely, kterými se ohání Rusko, tedy pro „vysoce přesné údery na vojenské objekty bez vedlejších škod“.

Záběry z parku u obchoďáku v Kremenčuku: Vyděšení rodiče sbírali popadané děti

Válka na Ukrajině

Není tak vyloučeno, že ruské síly skutečně mířily vedle obchodního domu na údajný sklad, ale protože používají zastaralé zbraně, raketa může dopadnout kamkoli. Pro ruské velení ale jsou vedlejší civilní ztráty přijatelné a nejspíš se budou opakovat, konstatuje ve středeční pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině britské ministerstvo obrany.

Fake news na plné obrátky

Kromě toho začala bezprostředně po útoku ruská propaganda tvrdit, že bylo obchodní centrum Amstor v době útoku zavřené, dokládat to mají údajné screenshoty otevírací doby v Googlu a tvrzení prokremelských účtů, že na místě od března nikdo nebyl a nepořídil tam fotky.

Podle dostupných informací se jedná o nepravdu. Reportéři BBC hovořili na místě s několika zaměstnanci a nakupujícími, kteří byli uvnitř budovy, když raketa dopadla.

Jeden z lidí, kteří nákupní centrum v úterý navštívili, dal na sociální sítě fotografii účtenky datované 27. 6. 2022 v 10:28, aby konspirace vyvrátil.

Renomovaný anglický novinář James Longman rovněž diváky upozornil, že se Kremenčuk nenachází bezprostředně na frontové linii, tudíž není nijak zvláštní, že bylo obchodní centrum v provozu. Ruský propagandistický pořad Čas následně jeho svědectví z místa využil k šíření teorie o tom, že šlo o provokaci, což má dokazovat právě fakt, že byli na místě okamžitě zahraniční novináři. Longman přitom k Amstoru dorazil až po třech hodinách.

Rusové tvrdí, že zasažené obchodní centrum v Kremenčuku bylo zavřené. Není to pravda

Evropa

Stanice BBC také vyvrací dezinformaci o tom, že obchodní dům vzplál poté, co se tam rozšířil oheň z vedle vybuchlého skladu zbraní. Kromě toho, že Ukrajinci popřeli, že by se v blízkosti nacházel sklad zbraní, kamerové záznamy pořízené poblíž rybníka zhruba 600 metrů severně od nákupního centra ukazují dva raketové zásahy v této oblasti.

Při porovnání geolokací, kam dopadly obě střely na videozáznamu, s leteckými snímky oblasti se zdá, že jedna střela dopadla poblíž východního konce nákupního centra, zatímco druhá zasáhla severní konec továrny poblíž jižního okraje rybníka. Satelitní snímky oblasti poskytují další důkazy, že se jednalo o tato místa.

Letecké snímky nákupního centra v Kremenčuku.Video: AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám