Hlavní obsah

Ekonomika: Vývoj inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Invaze Ruska na Ukrajinu negativně ovlivnila celou evropskou ekonomiku včetně té české. Novinky pro vás připravily grafy, jak se od začátku války (24. února 2022) zvýšila inflace v jednotlivých evropských zemích i v ČR. S tím ruku v ruce došlo k navyšování základní úrokové sazby, která je určující pro úroky na hypotékách.

Článek

Inflace

Zatímco v únoru 2021 meziroční inflace v Česku byla jen těsně přes dvě procenta (2,1 %), v březnu 2022 se více než zešestinásobila (12,7 %).

Růst meziroční inflace se nepodařilo zastavit ani v dalších měsících. V červenci vystoupala na 17,5 procenta a v říjnu pak dosáhla svého vrcholu, když činila 18 procent.

Od začátku letošního roku začala inflace postupně klesat, přičemž pod desetiprocentní hranici se poprvé dostala v červnu. Podle odhadů České národní banky bude průměrný růst spotřebitelských cen za celý rok činit 11 procent. V první polovině roku 2024 by se pak inflace měla začít blížit dvouprocentnímu cíli.

Základní úroková sazba

Také na růstu základní úrokové sazby, podle níž se určují úroky u hypoték, měla ruská invaze výrazný podíl. Zatímco v květnu 2020 činila pouhých 0,5 procenta, v dubnu 2022 stoupla na desetinásobek (pět procent) a v červnu činila sedm procent.

Pod vedením nového guvernéra České národní banky Aleše Michla, který v červenci vystřídal Jiřího Rusnoka, už se základní úroková sazba dál nenavyšovala a zatím stále zůstává na sedmiprocentní hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám