Hlavní obsah

Ekonomika: Vývoj inflace

Invaze Ruska na Ukrajinu negativně ovlivnila celou evropskou ekonomiku včetně té české. Novinky pro vás připravily grafy, jak se od začátku války (24. února 2022) zvýšila inflace v jednotlivých evropských zemích i v ČR. S tím ruku v ruce došlo k navyšování základní úrokové sazby, která je určující pro úroky na hypotékách.

Článek

Inflace

Zatímco v únoru 2021 meziroční inflace v Česku byla jen těsně přes dvě procenta (2,1 %), v březnu 2022 se více než zešestinásobila (12,7 %).

Růst meziroční inflace se nepodařilo zastavit ani v dalších měsících. V červenci vystoupala na 17,5 procenta a v říjnu pak dosáhla svého vrcholu, když činila 18 procent.

Od začátku letošního roku začala inflace postupně klesat, přičemž pod desetiprocentní hranici se poprvé dostala v červnu. Podle odhadů České národní banky bude průměrný růst spotřebitelských cen za celý rok činit 11 procent. V první polovině roku 2024 by se pak inflace měla začít blížit dvouprocentnímu cíli.

Základní úroková sazba

Také na růstu základní úrokové sazby, podle níž se určují úroky u hypoték, měla ruská invaze výrazný podíl. Zatímco v květnu 2020 činila pouhých 0,5 procenta, v dubnu 2022 stoupla na desetinásobek (pět procent) a v červnu činila sedm procent.

Pod vedením nového guvernéra České národní banky Aleše Michla, který v červenci vystřídal Jiřího Rusnoka, už se základní úroková sazba dál nenavyšovala a zatím stále zůstává na sedmiprocentní hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám